„Klubrádió
Reggeli gyors

Negyven év után felébredt, és kénfelhőt ont magából a karibi vulkán

13/04/2021 14:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A karibi térség apró szigete, Saint Vincent kisebb, mint Budapest. A sziget vulkánja április 9-én, 40 év után újra kitört. Harangi Szabolcs geológus szerint a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitöréséről van szó. Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője azt is elmondta, hogy a gyors és pontos tájékoztatásnak köszönhetően a veszélyzónában élő közel 20 ezer embert kimenekítették, és így senki nem halt meg. A kénes gázokat várhatóan még hónapokig ontja magából a vulkán.

2021. április 13. Reggeli gyors - részlet 21.04.13. Harangi Szabolcs
07:25
00:00

Április 9-én robbanásos vulkánkitörés kezdődött a karibi Saint Vincent sziget északi részén, mely jelenleg is zajlik. A Budapestnél is kisebb szigeten nagyjából százezer ember él, akiknek pillanatok alatt kellett reagálniuk a La Soufrière, szabad fordításban "Kénokádónak" nevezett vulkán heves kitörésére.

Harangi Szabolcs geológus, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője a Reggeli gyorsban elmondta, hogy már decemberben, karácsony után egy-két nappal kezdte meg akkor még "csendesebb" kitörését. A kitörés természete mostanra megváltozott. Egy vulkán természetének ilyen változására még a vulkanológusoknak is nehéz felkészülniük. A vulkánkitörések előrejelzése sokkal egyszerűbb, mint például a földrengéseké.

A sziget veszélyzónájában 20 ezren éltek, és egy nappal a robbanásos kitörés kezdete előtt megkezdték az érintett térség lakosságának kitelepítését. Az evakuációt nehezítette az úthálózat rossz minősége, így inkább hajókkal, csónakokkal szállították biztonságos távolságba az embereket. Hála a pontos előrejelzéseknek, eddig egyetlen ember sem sérült vagy halt meg. A problémát dacára e nehézségeknek, valamint a koronavírus-járványnak sikerült elhárítani.

 
A La Soufrière kén-dioxid felhője - Saint Vincent
Fotó: Youtube / Youtube
 

Harangi azt is megjegyezte, hogy bár apró, távoli szigetről van szó, ez a kitörés szerinte a 21. század legnagyobb kitörései közé tartozik, és hónapokig is eltarthat. Kolombusz Kristóf felfedezőútja óta mindösszesen hatszor tört ki a La Soufrière. Most is több mint 40 év után ébredt fel a vulkán.

Szerinte azonban a vulkánból felszálló füst, hamu, de kén-dioxid felhője is veszélyes. Nemcsak a sziget lakóit, vagy a karibi térséget fenyegeti, a meteorológiai adatok szerint jelenleg keletre tart és "Afrika kapja" majd hónapokon keresztül.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Harangi Szabolccsal
2021.04.13., kedd 8:47
Riporter: Dési János