„Köszönjük,
Esti gyors

Holoda: A japán technológia hasznos lehet számunkra

22/05/2024 07:25

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

SMR erőművekre szükség lehet itthon az erőteljes iparfejlesztések miatt – mondta az Esti gyors keddi adásában Holoda Attila.

2024. május 21. Esti gyors - részlet 2024.05.21. Holoda Attila
06:50
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, mit jelenthet ez egy olyan országban, ahol a Paks II. beruházás is 10 éves csúszásban van.

"Ismerve a külügyminiszter hozzáértését ezekhez a technológiai dolgokhoz, nincs teljesen tisztában azzal, hogy mennyi idő kell egy ilyen fejlesztéshez, vagy akár egy ilyen erőművet létrehozni, és bár a Paks II. kivitelezését is rábízták, de folyamatosan arról hallunk, hogy mekkora csúszásban vagyunk éppen" – mondta az Esti gyors keddi adásában Holoda Attila energetikai szakértő. 

Hozzátette, ezzel együtt is látni kell azt, hogy az energetikai célok és elvárások teljesítése érdekében európai országok közül is sokan térnek vissza a nukleáris energia technológiájához, melyet addig elutasítottak. Hiszen stabilabb, mint az időszakos megújuló energia.

Az SMR erőművekre (kis moduláris reaktor) szükség is lehet itthon az erőteljes iparfejlesztések miatt. A technológiát a fejlesztő országok külön-külön építik, eddig a két ország, amelyik állította, hogy működőképes SMR erőművet hozott létre Oroszország és Kína, ami Holoda szerint gyanakvásra adhat okot. Ígéretesebbnek, és megbízhatóbbnak tűnhetnek, az amerikai, dél-koreai, francia és japán fejlesztések. Japán pedig komoly technikai előnnyel indul, hiszen a múlt században eljutottak oda, hogy energiaellátásuk 30 százaléka nukleáris erőművekből érkezett, most pedig újra e technológia felé fordultak. A kérdés az, mennyire, és mennyi idő után lehetséges ezt Magyarországon hasznosítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Sóki Tamás

Esti gyors/interjú Holoda Attilával
2024.05.21., kedd 18:21
Riporter: Kárpáti Iván