„Klubrádió
Reggeli gyors

Hogyan segítenek a mamutcsordák a klímaváltozás ellen? És a dodó?

2/02/2023 14:20

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Vajon melyik kihalt állatot lenne egyszerűbb visszahozni: egy mamutot vagy egy dodót? A Reggeli gyorsban erre is választ kaptunk Varga Máté genetikustól, aki szerint viszont nem sok értelme van ezekkel a tervekkel foglalkozni, és koncentrálhatnának a kutatók arra, hogy a még életben lévő állatokra vigyázzunk. 

2023. február 02. Reggeli gyors - részlet 2023.02.02. Varga Máté
08:43
00:00

300 éve kihalt dodó, ez a nagy testű és repülni nem tudó madár, amit a világhódító európai telepesek pusztítottak ki az Indiai óceán környékén. Egy cég arra készül, hogy genetikai beavatkozással újra legyen dodó a világunkban.

 
Forrás: Wikipedia
 

A cég az emberiség morális kötelességének tartja ezt a lépést, hiszen "miattunk haltak ki", de ezzel az indokkal több probléma is van, világított rá a Reggeli gyorsban Varga Máté genetikus, aki szerint az "apró betűs rész" az, hogy valójában nem teljesen ugyanazok a fajok jönnek vissza, mint amik kihaltak.

A genetikus megjegyezte, hogy félévente jönnek hírek a mamut feltámasztásól, és szerinte ez ugyanabba a sorba illik bele. A hír inkább egy reklámfogás, amivel ezek a cégek fel akarják kelteni a befektetők figyelmet, és mert komoly kutatóintézetet tartanak fent, amihez nagyon sok pénzre van szükség.

Arról is beszélt, hogy a már kihalt fajok visszahozása hatalmas vitákat generál, hiszen kérdéses, hogy megéri-e ennyi pénzt, energiát beletenni egyes kihalt fajok feltámasztásába, vagy inkább arra kellene a forrásokat fordítani, hogy ne haljanak ki újabbak. Sokan attól is tartanak, hogy ha egyszerűvé válna eltűnt fajokat visszahozni az életbe, akkor még nehezebb lenne konzerváció biológiára pénzeket szerezni, hiszen a befektetők elintéznék annyival a kérdést, hogy legfeljebb majd visszahozzuk. Szerinte etikai szempontból problémás, és nincs is rendesen végiggondolva ez a téma.

Mások arra hivatkoznak, hogy ez egy olyan technológiai ugrás lenne, amit a ki nem halt fajok megtartására is fel lehetne használni, illetve Varga Máté megemlítette azt az ökológiai szempontot is, ami szerint már nem azok a környezeti körülmények, amikben ezek a nagy testű állatok éltek

Beszélt azokról, akik szerint a mamutcsordák segítenének a globális felmelegedés elleni küzdelemben a permafroszt kialakulásában, "de ez már a sci-fi területe" - tette hozzá. És hogy választ adjunk a leadben feltett kérdésre: mamutot könnyebb lenne visszahozni, mint dodót, mert a madaraknál ez technikailag bonyolultabb.

Reggeli gyors/interjú Varga Mátéval
2023.02.02., csütörtök 8:45
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János