„Támogassa
A lényeg

Feltámasztanák a gyapjas mamutokat, de Szibéria egyelőre kimarad a jóból

31/01/2023 16:24

| Szerző: Klubrádió

Négyezer évvel ezelőtt a gyapjas mamut eltűnt a Föld színéről, négy év múlva viszont feltámadhat, ha sikerülnek a Colossal nevű amerikai biotechnológiai vállalat tervei – írta a Popular Mechanics nyomán a Telex.

A dallasi székhelyű cég 60 millió dollár támogatást szerzett a projektjére, és már két éve el is kezdte a génszerkesztési munkákat. Abban reménykednek, hogy 2027-re az Északi-sarkvidék egyes részein újra élhetnek ezek az emblematikus állatok, amik generációk képzeletében élnek. Eredetileg Szibériát szemelték ki a visszatérés helyszínének, de a háború miatt ennek most csekély az esélye.

 
Gyapjas mamut
 (Wikipedia)
 

A klímaváltozás elleni küzdelemben is mérföldkő lehet a mamutok újbóli megjelenése az élővilágban, mert a vándorlásukkal elősegítenék a Föld ökoszisztémás egészségének megőrzését is.

A gyapjas mamut DNS-e 99,6 százalékban megegyezik az ázsiai elefánttal, ez a hasonlóság táplálja a siker esélyeit. Az embriót viszont egy afrikai elefántba helyeznék, mert ez a faj lenne képes kihordani és megszülni az mamutot.

Ha a kísérlet sikerül, a tasmán tigris lehet a következő állatfaj, amit ismét életre hívhatnak.