„Klubrádió
Reggeli gyors

Hogy Magyarország kilépne az Unióból? Na, ne butáskodjunk már! 

12/08/2021 07:25

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az oroszok szerint úgyis engedélyezni fogják Brüsszelben a Szputnyik-V-t, egyelőre csak politikai okai vannak a késlekedésnek. De a turizmus iránti igény végül győzni fog, gondolják. Romániában egyre több szélsőséges párt szeretné a magyar LMBTQ-törvényt: Romániát is behúzzák a Kreml-párti politizálásba? A német sajtó szerint Magyarországnak esze ágában sincs kilépni az EU-ból.

Az Axel Springer által Moszkvában kiadott, nemzetközi és orosz gazdasági hírekre szakosodott, orosz nyelvű Finanz a Szputnyik V európai fényes diadalában reménykedik, miközben értetlenségének ad hangot, mivelhogy az EMA, az európai gyógyszerengedélyezési hatóság március 4-e óta képtelen bevizsgálni és minősíteni a Covid elleni orosz vakcinát.

A Pfizer engedélyeztetésére 2 hónap alatt került sor, míg az amerikai Moderna kevesebb, mint két hónap alatt megkapta a zöld utat. A TASzSz orosz hírügynökség által jegyzett cikkben persze arra is felfigyeltek, hogy a német Cure Vac február közepe óta vár hasonló elbírálásra, eddig hiába. Utóbbi hatékonyságát ugyan csak 48%-ban állapították meg, miközben – értetlenkedik a cikk – az orosz vakcina hatékonyságát a szaktekintélynek számító amerikai Lancet tudományos lap is 91,6%-ban állapította meg.

Koronavírus - Oroszország
 
Koronavírus - Oroszország
 
Moszkva, 2021. június 25. A Szputnyik V orosz szérummal beoltott emberek távoznak a Szolarisz moszkvai bevásárlóközpontban felállított oltópontról 2021. június 25-én. Az utóbbi napokban emelkedett az új koronavírussal megfertőződött emberek száma Oroszországban, a legtöbb új esetet Moszkvában listázták. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Fotó: Jurij Kocsetkov
 

A TASZSZ érdeklődésére az EMA pedig rendre kitérő válaszokat ad, miszerint nincs elegendő információ, illetve az adott információk nem mindenben egyeznek az európai normákkal – értetlenkedik az orosz hírügynökség. Ezt egyébként maga Ursula von der Leyen is elmondta augusztus elején egy német lapnak.

Panaszkodik a cikk arról is, hogy más nemzetközi hatóságok is mondva csinált indokokkal húzzák az engedélyeztetést. Van azonban olyan ország, Magyarország, ahol a saját nemzeti hatóság vizsgáltatta be a szert. Magyarországnak nemcsak 2 millió adagot szállított Oroszország, de Szijjártó Péter külügyminiszter a szer magyarországi gyártására is ígéretet tett.

Szlovákiában a TASZSZ szerint félretájékoztatták az embereket, ezért nem sikerült a vakcinát teljesen elfogadtatni és az oroszok 160 ezer adagot vissza is vásároltak. Lenne igény a szerre a cikk szerint Ausztriában, Német- és Franciaországban is, de mindenhol az EMA engedélyére várnak. Az uniós oltási igazolvánnyal a helyzet tovább bonyolódott, mert San Marinóban kiadták azoknak is az engedélyt, akik Szputynikot kapnak.

A cikk szerint alapvetően politikai okok állnak az engedélyezés lassítása mögött, de a turizmus mielőbbi visszaállítása érdekében előbb vagy utóbb a Szputynik V meg fogja kapni az uniós jóváhagyást, írja Vitalij Csugin.

Alapos elemzésben tálalja a Deutsche Welle: vajon Románia is követni fogja a magyar LMBTQ-ellenes törvénykezés példáját? Ugyanis egyre nagyobb nyomás érkezik a nacionalisták és szélsőjobb politikusok irányából. Az írás szerint sokan nem is tudják Romániában, mit jelent az LMBTQ rövidítés, és egyelőre nem került be a közbeszédbe a téma, noha a román ortodox egyház 2018-ban referendumot hirdetett meg a melegházasság megtiltására, de miután 21%-os lett a részvételi arány, a népszavazás érvénytelen lett.

A közhangulat azonban a jelen pillanatban kísértetiesen hasonlít a magyarországiéra. A kezdeményezés ráadásul az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt felől érkezett, és a narratíva összekapcsolódott az Unió-ellenességgel, amit egy helyi szakértő úgy értelmezett, hogy mindez ráadásul egy kísérlet is arra, hogy Romániát is behúzzák a Kreml-párti politizálásba.

Egyébként felszólították a párttagságot, hogy támogassák az Orbán-féle referendumot, akik magyar állampolgárok. Ezek a szélsőséges erdélyi pártok nincsenek a parlamentben, azonban a Románok Egyesüléséért Szövetség bejelentette, hogy magyar mintára LMBTQ-törvényt fog beterjeszteni. A DW szerint Orbán ezzel a román parlamentben épp olyan bonyodalmat és káoszt fog okozni, mint Brüsszelben nagy általánosságban.

Orbán ezzel a párttal igyekszik szövetkezni, kiegészülve a francia és az olasz szélsőségekkel. Mindenesetre így készül Orbán Romániában a magyar választásokra, illetve veszélyes pontja is van ennek a politikának, ami a Nagy-Magyarország problematikát veti fel újra - véli Peter Eckstein-Kovacs ügyvéd-elemző.

Hogy Magyar- és Lengyelország kilépne az Unióból? Na, ne butáskodjunk már! – értékeli a jelenlegi uniós konfliktusok állását az Emerging Europe nemzetközi portál. Ami egyrészt a közvéleménykutatások adataival, a magyar politikusok nyilatkozataival is alátámaszthatóak, hisz Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette a bennmaradási szándékunkat, noha hozzátette mint megfontolandó tényt, hogy talán már az idén nettó befizetőkké válunk az EU-ban.

Egészen biztos forradalom törne ki, ha a britek példáját követve a kormány, az 50-es cikkelyhez folyamodna. A cikk javasolja, ha ilyen témájú írással találkozunk, mellőzzük a cikk elolvasását, mert az csak időpocsékolás.