„Klubrádió
Esti gyors

Hívjuk vissza Haynaut?! - Hardy Mihály jegyzete

16/03/2023 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Kevés olyan tiszta pillanata volt a magyar történelemnek, mint az 1848-as március 15-e. Most mégis, ebbe is megpróbál belerondítani az orbáni hatalom, meg a történelemhamisító igyekezet."

2023. március 16. Esti gyors-részlet (2023.03.16. Hardy Mihály jegyzete)
02:30
00:00

Nem tudom, elgondolkoztak-e mostanában ezen a ”Legyen béke!” kifejezésen? Arra gondolok, amit a miniszterelnök tegnap Kiskörösön elmondott. Szerinte Petőfi Sándor 175 évvel ezelőtt „nyugodtan odakanyaríthatta volna a márciusi 12 pont elejére, hogy legyen béke!”. Nem tudom, a székesfehérvári gimnáziumban ki volt a történelemtanára a mostani kormányfőnek, de hogy egy ilyen mondattal manapság nem lehetne átmenni az emelt szintű érettségin, az biztos. Miféle béke??? A temető végtelen nyugalma. Béke poraira, meg síri csend!

Kevés olyan tiszta pillanata volt a magyar történelemnek, mint az 1848-as március 15-e. Most mégis, ebbe is megpróbál belerondítani az orbáni hatalom, meg a történelemhamisító igyekezet. Vlagyimir Putyin is megirigyelhetné.

 Az általam ismert Petőfi Sándor ugyanis ezt írta, egyebek mellett:

„Fényesebb a láncnál a kard, jobban ékesíti a kart.” mMg hogy „Süvít a golyó, cseng a kard, Ez lelkesíti a magyart. Előre!”

Naná, legyen béke… Jöjjön hát Metternich, hozza el Jellasics a szabadságot, hívjuk vissza Haynaut! Nem baj, hogy az olaszok csak „bresciai hiénaként” emlegetik! Legyen béke…

1241-ben is csak baráti, hagyományőrző lovastalálkozó folyt a magyar és a mongol lovasturisták között, tévedés, hogy muhi csatának meg tatárjárásnak nevezik a történelemkönyvekben. Legyen béke…

1526-ban II. Lajos király és serege is türk törzsek közötti lovas wellness eseményen vett részt a Csele pataknál. Szó sem volt „nemzeti nagylétünk nagy temetőjéről” Mohácsnál. Kisfaludy Károly, a költő is rosszul tudta. Legyen béke…

1849-ben a segesvári csatában az orosz dzsidás lovasok is békeharcosként vettek részt, világos? Legyen béke, legyen fegyverletétel! Bármi áron.

Az én Petőfi Sándorom, a valódi, még ezt is leírta, amíg élt:

„Ez mind igen jó, mind valóban szép,

De még ezzel nem tettetek sokat -

Akasszátok föl a királyokat!”

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023 március 16-ai adásában hangzott el.