„Klubrádió
Dr. Bubnó Roll

Himnusz, vagy Kanásztánc?

3/06/2019 18:35

| Szerző: Klubrádió

Kis túlzással azt kérdezhetnénk, hány magyar himnusz van. Avagy hány himnusznak van magyar gyökere, vonatkozása. Vajon igaz, hogy Erkel egy óra alatt írta meg?

2019. május 31. Dr. Bubnó Roll (2019. május 31., péntek 15:00)
46:29
00:00
Műsorvezetők: Bubnó Márk

Kalandos története van a mi Himnuszunknak, de más nemzetek dicsőítő énekeinek is. Ki gondolná, hogy többnek is van magyar gyökere, vagy kötődése. Ilyen érdekességeket lehet majd olvasni Nyáry Krisztián kommunikációs szakember könyvében, de a Klubrádió hallgatóinak már felfedett néhányat Bubnó Márk műsorában.

Kezdjük mindjárt az Örömódával, az Európai Unió himnuszával. Gyökerei Kisfaludy Sándorhoz nyúlhatnak vissza, aki írt egy szüreti dalt, amit valaki megzenésített. Ma is éneklik Sümegen Kisfaludy születésének évfordulóján. Aki hallja, pontosan érezheti a hasonlóságot. Miután a dalt Bécsben kiadott kottákon terjesztették, nagyon könnyen elképzelhető, hogy eljutott Beethoven kezébe is, már csak azért is, mert sok magyar zenésszel dolgozott a mester.

Aztán ott a Gotterhalte (Gott erhalte), Haydn műve, az Osztrák Császárság himnusza, amely magyar himnusz is volt, aztán német lett. Folytathatjuk Smetana Moldvájával, amely népdal eredetű, s ma Izrael himnusza. Olyan szomorú nemzeti ima, mint a miénk, nagyon kevés van. Mondjuk a paraguay-i ilyen, de azt is magyar ember írta.

S akkor a magyar Himnuszról. Már az szokatlan, ahogyan született. Általában az volt a szokás, hogy az uralkodó felkért egy neves zenészt, költőt, nálunk ez nem így volt. Kölcsey Ferenc talált egy verset, amelyet Balassi Bálintnak tulajdonított, arra szeretett volna válaszolni. (Kiderült, hogy az nem Balassi-vers volt.) A művet olyan helyre küldte el, ahová saját véleménye szerint a rossz verseket kell. Soha nem tudta meg, hogy milyen fontosat alkotott.

Erkel is véletlenül lett a zeneszerző. Az előző évben még a zsűri tagja volt, akkor választották ki egyébként a Szózatot, akkor viszont úgy döntött, hogy nem lesz zsűritag, hanem ő is indul. Állítólag egy óra alatt "csapta össze" a zenét, ami akkor még más volt egy kicsit. A Kanásztáncra emlékeztető, a mostaninál gyorsabb, pattogósabb muzsika. Ki lehet próbálni, a szöveg illik a Kanásztáncra. Ahogyan mi ismerjük a Himnuszt, abban Dohnányi munkája is jócskán benne van, ő hangszerelte ilyenre. Mostanában a sportversenyeken hallható változat gyorsabb, kicsit közelít az eredetihez, de ez nyilván sokaknak nem teszik. Anno tilos volt himnuszt játszani a sportpályákon, a törvényalkotók úgy érezték, ez nem méltó dolog.

Bubnó Tamás interjúját a fenti "lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.