„Klubrádió
Promóciós tartalom

Hasznos tanácsok: Mire figyeljünk hitelfelvételkor, hogy magabiztos döntést tudjunk hozni?

24/02/2023 16:39

| Szerző: (X)

Sokan idegenkednek a hitelfelvételtől, hiszen nem egyszerű eligazodni a különböző hiteltípusok, a kamatrendszerek, feltételek és speciális kifejezések útvesztőjében. Jó eséllyel azonban mindenki életében előfordul előbb-utóbb, hogy hitelre van szüksége, például egy új autó vásárlásához, lakásfelújításhoz, esetleg egy nagyobb értékű használati cikk beszerzéséhez. A legtöbb esetben ezekre mind megfelelő megoldást nyújthatnak a szabad felhasználású személyi kölcsönök.

Annak érdekében, hogy valóban a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót válasszuk, érdemes néhány tényezőt fontolóra venni, mielőtt döntést hozunk. Az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Mire jó a személyi kölcsön?


A személyi kölcsön az úgynevezett „fedezetlen hitelek” csoportjába tartozik, vagyis a fizetésünkön kívül nem kínálunk fel semmilyen biztosítékot az ellenében. Ez rendkívül megkönnyíti a hitelfelvétel folyamatát, manapság ezért a legtöbb banknál már online is igényelhető. Ráadásul, ha annál a banknál igénylünk hitelt, ahol folyószámlát is vezetünk, a művelet még gördülékenyebb, hiszen jövedelemigazolásra sincs szükség. Ennek pontos feltételeit azonban a bankunk határozza meg, ha hitelfelvételre készülünk, így érdemes előre tájékozódni a lehetőségeinkről.

Vannak bizonyos kritériumok azonban, amik a legtöbb hitelintézetnél megtalálhatóak. Ilyen például a legalább tizennyolc éves életkor, az állandó magyarországi lakhely, a tartós munkaviszony és a negatív KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) információk. Ez utóbbi szerepe, hogy a bank lássa, hogy úgynevezett jó vagy rossz adósok vagyunk-e, ezáltal jobb feltételekkel juthatunk hitelhez, illetve azt is szabályozza, hogy túlzottan eladósodjunk.

Hogyan csökkenthetjük a hitelfelvétel rizikóját?


A személyi kölcsön a felvételének egyszerűsége miatt vonzó megoldás lehet a nagyobb értékű használati cikkek vásárlásakor. Az emberek gyakran választják ezt a hiteltípust például háztartási gépek, hűtő- és mosógépek, televíziók és akár autók vásárlására is. A hitelfelvevő szempontjából előnyös, hiszen nem kell éveket spórolnia, hogy megengedhesse magának a vágyott tárgyat, a bank szempontjából pedig viszonylag gyorsan megtérülő befektetést jelent, néhány éves futamidejével, a húsz-huszonöt éves ingatlanhitelekhez képest.

De milyen szempontokat vegyünk figyelembe személyi kölcsön felvétele előtt?

Valóban szükségünk van hitelre?


Vannak olyan esetek, amikor az idő fontos tényező és szóba sem jöhet, hogy akár csak néhány hónapig spóroljunk a vásárlásra. Ilyen lehet például, ha elromlik a hűtőnk, hiszen anélkül nehéz elképzelni akár egy hetet is, nemhogy hónapokat. Azonban, ha nem sürgős esetről van szó, érdemes rászánni a kellő időt, hogy átszámoljuk a költségvetésünket és megnézzük, hogy mennyi idő alatt tudnánk félretenni a szükséges összeget.

Még ekkor is dönthetünk úgy, hogy álmunk megvalósítása, vagy a vágyott tárgy beszerzése érdekében érdemes személyi kölcsönhöz folyamodnunk. Fontos azonban, hogy megfontolt döntést hozzunk és ne csak a szívünkre hallgassunk ilyen esetben. Ha felmértük anyagi helyzetünket és rendszeresen tudjuk fizetni a hitel törlesztőrészletét, előfordulhat, hogy nem kell sem lemondanunk róla, sem hónapokat várnunk a vásárlásra, hiszen a szabad felhasználású kölcsönöket akár már otthonunk kényelméből, néhány perc alatt online is megigényelhetjük.

Vigyázzunk a túlzott eladósodással!


Az, hogy megengedhetjük-e magunknak a hitelfelvételt, nem egyenlő azzal, hogy ki tudjuk-e fizetni a hiteltörlesztőt. Az MNB ajánlása szerint a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató korlátok alapján 500 ezer Ft jövedelem alatt az összes hiteltörlesztésre fordítható összeg nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át. 500 ezer Ft jövedelem fölött pedig annak 60%-át.

Vagyis, a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha havonta például nettó 500 ezer Ft-ot keresünk és már van egy lakáshitelünk havi 130 ezer Ft törlesztőrészlettel, maximálisan még 120 ezer Ft-ot fordíthatunk hiteltörlesztésre. Efölött a túlzott eladósodást kockáztatjuk.

Kerüljük a deviza alapú hiteleket!


A deviza alapú hitelek gyakran kedvezőbb kamatokkal rendelkeznek, de nagyobb rizikót jelentenek forint alapú társaiknál. Bármikor bekövetkezhet egy olyan esemény, aminek a következtében a váltási árfolyam megemelkedik, amit a hitelünk is követni fog, így akár a felvett összeg sokszorosát is vissza kell majd fizetnünk. Ráadásul a törlesztőrészlet is hirtelen megnövekedhet.

Vegyük figyelembe a futamidőt!


Mindig olyan hitelt válasszunk, amit akár hosszabb távon is képesek leszünk törleszteni.
Ebben segíthet, ha a hitelfelvétel előtt a személyi kölcsön kalkulátorral kiszámoljuk, hogy havi bevételeink hány százalékát jelenti az adott kölcsön törlesztőrészlete. Minél magasabb ez a szám, annál több nehézséget jelenthet hosszú távon a törlesztés.

Hasonlítsunk össze több ajánlatot is!


Szerencsére már ehhez sem kell személyesen végigjárni a bankfiókokat, online kalkulátorok segítségével könnyen tájékozódhatunk a lehetőségekről. Fontos azonban, hogy nem mindig a legolcsóbbnak tűnő ajánlat a legjobb. A havi törlesztőrészlet és kamat mellett mindig vegyük számításba a THM-et (teljes hiteldíjmutató) is, amiből kiderül, hogy az adósnak a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie felvett hitele után.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük és kellő körültekintéssel járunk el a hitelfelvétel során, jelentősen csökkenthetjük annak rizikóját. Mivel egy személyi kölcsön is több éves elköteleződést jelent, fontos, hogy magabiztos döntést tudjunk hozni róla, ehhez pedig érdemes tájékozódni minden rendelkezésünkre álló lehetőségről.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője az K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.