„Klubrádió
Ötös

Harminckét arany a világjátékokon

22/05/2019 14:04

| Szerző: Klubrádió

Egy speciális olimpián kiválóan teljesítő sportoló egy százalékát kapja annak a pénznek, ami egy ép versenyzőnek jár. Ám az értelmi fogyatékkal élőknek a sport nem a pénzről szól.

2019. május 22. Ötös - részlet 19.05.22. Speciális olimpia
42:24
00:00

Irigylésre méltóan szerepeltek a magyar sportolók Abu Dhabiban, a speciális olimpián. De mi is ez? A speciális olimpiai világjátékokon értelmi fogyatékossággal élő emberek vesznek részt, tehát más, mint a paralimpia, amelyen például mozgássérültek indulhatnak. Egyébként az enyhén értelmi fogyatékos sportolók eredményei általában nem sokkal maradnak el az épek teljesítményétől. Többen közülük be is jutnak a nem fogyatékos sportolók közé.

Mire jó a sport? A kérdésre Dr Jády György a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség országos sportigazgatója és Szünstein Mónika, az erőemelés szakág koordinátora válaszolt. Az élsportban, látványsportban ugye az üzlet a fontos. Ebben a sportban nem csak az a lényeg, hogy ki hányadik lesz. Az értelmi fogyatékosoknak a fizikai képességek fejlesztésén túl nagyon fontos megtanulni, hogy sok mindenért meg kell dolgozni, hogy szabályokat kell követni, hogy aktívak legyenek, és hogy megmutassák másoknak, amit tudnak. Másképp élik meg a győzelmeket, a kudarcokat, mint az ép emberek.

Huszonkét szakág működik a szövetségben, az asztalitenisztől a hófutásig, a kerékpártól a labdarúgásig. Szünstein Mónika szerint a speciális futball egyébként sokkal élvezetesebb, mint az épeké. Itt nagyon komolyan hajtanak a győzelemre. Korhatás gyakorlatilag nincs, egész kis korban el lehet kezdeni a sportot, aztán jöhet a nagyon aktív időszak, majd természetesen egy kisebb intenzitású szakasz következik.

A speciális sport fogadtatása meglehetősen „vegyes”, vannak akik tudomásul veszik a létezését, mások elfogadják, megint mások szeretik. Általában így van ez a mássággal. Ami pedig a támogatást illeti: az állami pénz majdnem elég volt az olimpia előtti edzőtáborozásra és az utazásra. A megbecsülésről pedig annyit, hogy egy speciális olimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportoló egy százalékát kapja annak a jutalomnak, ami egy ép olimpikonnak jár.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Falusi Mariann és Lang Györgyi. FOTÓ: Esküt tettek  a téli játékokra utazó versenyzők. MTI/Koszticsák Szilárd.