„Klubrádió
Esti gyors

Mégis mi történt velünk idén? – Hardy Mihály jegyzete

29/12/2022 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Miért mi magyarok keressünk magunknak más országokban befogadó hazát, amikor ők lopták szét az országunkat, nem mi?! Keressenek ők maguknak kipcsak-türk-hun hazát!" Hardy Mihály jegyzetében kitér a kétféle Magyarországra: a járványra, háborús veszélyre, éhségre, zsarnokságra, de a hétköznapi pesti tolongásra is a csillogó üzletek előtt.

2022. december 29. Esti gyors-részlet (2022.12.29. Hardy Mihály jegyzete)
03:21
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában ezen a … 2022-es éven? Így a két ünnep, karácsony és szilveszter között, hogy mégis mi történt eddig velünk, és főleg, hogy vajon hová tartunk az új esztendőben?

Nem véletlenül sokasodnak a kérdőjelek, mert igazából csak a megválaszolatlan kérdéseink szaporodtak fel az elmúlt két-három évben. Elvesztettük a kapaszkodókat, a biztosnak hitt koordinátarendszer is felborult, emiatt aztán ha még volt jövőbe vetett bizalmunk, akkor az is olvadásnak indult, mint a hóember a tavaszi napsütésben…

Járvány, háborús veszély, éhség, zsarnokság, szegénység – sokan máris ilyen, szinte apokaliptikus rémlátomásokat festenek fel a jövőt illetően. Ugyanakkor pedig a hétköznapi tapasztalatunk mégis más, különösen, ha felidézzük mondjuk a karácsony előtti, budapesti tolongás napjait: fényes, csillogó üzletek, jól öltözött emberek, roskadásig rakott bevásárlókocsikból pakolnak a családi nagyautókba. Mind a két kép igaz, egymás mellett él ez a kétféle Magyarország. Kérdés, hogy ez jól van-e így?    

Mert miféle világ az, ahol azért kell tiltakozni, hogy egyáltalán normálisan dolgozhassunk, mint például azt a tanáraink teszik?

Mert miféle világ az, ahol sem a beteg, sem az orvos, de még a nővér sem érezheti magát biztonságban, ha átlépi a kórház kapuját?

Miféle világ az, ahol százmilliárdok jutnak népbutításra, agymosásra, 0-24-ben hazudozásra a közmédiában, de nincs pénz bölcsődékre, óvodákra és iskolákra?

Miféle világ az, ahol egyetlen hosszú hétvége alatt több közpénzt égethet el a miniszterelnök a rögeszmés focijának adózva, ide-oda repkedve Európa és a Perzsa-öböl között, mint egy kisebb magyar falu éves költségvetése? Mindezt büntetlenül?

Miféle világ az, ahol az év elején a kormányfő részeg dzsentriként szórja a közös költségvetésünk pénzét, hogy szavazatokat vásároljon, majd pár hónap múlva dermedt nyusziként szemléli, ahogy az infláció felzabálja a keresetünket? És nem tesz semmit!

Miféle világ az, ahol sunyin egymás ellen hergelik az embereket, olyan károkat okozva, hogy évtizedek nem lesznek elegendők a sebek begyógyításához?

Mivé alakították a világunkat, hogy magyarként lassan csak szemlesütve és szégyenkezve merjük átlépni a határt Európában, mert az ő – fogalmazzunk szolidan – saruk miránk is fröccsen?!

Miért mi magyarok keressünk magunknak más országokban befogadó hazát, amikor ők lopták szét az országunkat, nem mi?! Keressenek ők maguknak kipcsak-türk-hun hazát! De meg se álljanak Szibériáig, az Urálon túli őshazáig, ha már annyira keletre vágynak! És vigyék magukkal az enyveskezű pereputtyot is!

A kérdésekre magam sem tudom a pontos választ, de azt igen, hogy ez így, ebben a 2022-es formában biztos nem jó! A válaszokat együtt keressük Lengyel Lászlóval. Az év-összegző Esti Gyors mikrofonjánál Hardy Mihály, a hírek után nemsokára kezdünk.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. december 29-i Esti gyorsban hangzott el.