„Klubrádió
Esti gyors

Zelenszkij fajsúlyos szerepben - Hardy Mihály jegyzete

22/12/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Ukrajna esetében még nem tudjuk, hogy mikor és milyen lesz a szabadság eljövetele, hogyan ér véget a háború. De ezt az ünneplést, amit Ukrajna Zelenszkij személyén keresztül Amerikában kapott, már nem veheti el tőlük senki."

2022. december 22. Esti gyors-részlet (2022.12.22. Hardy Mihály jegyzete)
02:21
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában …a szabadság szó jelentésén. Nem, most nem arra gondolok, hogy közülünk sokan majd szabadságot vesznek ki a két ünnep között, ez hétköznapi gyakorlat. A szabadság szó arról jutott eszembe, ahogy Washingtonban az ukrán elnököt fogadták, aki a háború 301 napja alatt az első pillanattól fogva kiállt országa szabadságáért.

Régen nem fogadtak senkit sem ekkora tapsviharral az amerikai törvényhozás épületében, mint Volodimir Zelenszkijt. Aki pár éve még csak egy népszerű tévés celeb, afféle stand-upos volt Ukrajnában. 301 nappal ezelőtt, az orosz támadás napján szinte pillanatok alatt felnőtt egy új, sokkal fajsúlyosabb szerephez, és az ukrán honvédő háború élére állt.

Két nappal az orosz hadsereg támadása után több külföldi nagykövetség is jelezte, készek segíteni az ukrán elnöknek elhagyni Kijevet. Ekkor született Zelenszkij szállóigévé vált mondása: „Több lőszerre van szükségem, nem kimenekítésre!”

A háború kitörése óta az ukrán elnök most először hagyta el, rövid időre kijevi posztját, hogy további támogatást kérjen Ukrajna szabadságharcához. Minden jel szerint ezt a támogatást meg is kapja az Egyesült Államoktól. Attól az országtól, amely majdnem kétszázötven évvel ezelőtt vívta ki a saját szabadságát a brit koronától és büszkén őrzi ezt a hagyományt. A philadelphiai harangot is a szabadságról nevezték el Liberty Bell-nek, amely a Függetlenségi Nyilatkozatot, az amerikai szabadság alapokmányát ünnepelte 1776-ban.

Ukrajna esetében még nem tudjuk, hogy mikor és milyen lesz a szabadság eljövetele, hogyan ér véget a háború. De ezt az ünneplést, amit Ukrajna Zelenszkij személyén keresztül Amerikában kapott, már nem veheti el tőlük senki. A tapsoló szenátorokat és képviselőket elnézve az jutott az eszembe: az ilyen időkben mennyire nem mindegy, hogy ki, hová, melyik oldalra áll…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022 december 22-ei adásában hangzott el.