„Klubrádió
Reggeli gyors

"Hajrá, teknősök!"

23/11/2021 17:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár a világ teknősfajainak több mint fele veszélyeztetett, nem mindegy, hogy ez milyen mértékben érinti az egyes fajokat – véli Farkas Balázs teknősszakértő.

2021. november 23. Reggeli gyors - részlet 21.11.23. Farkas Balázs
06:10
00:00

Amerikai, francia, ausztrál és német tudósok készítették el A világ teknősei című atlasz kilencedik kiadását, amely nemcsak az ismert 357 teknősfaj részletes leírását tartalmazza, hanem veszélyeztetettségi állapotukról is képet ad, és összehasonlítja jelenlegi és eredeti élőhelyeiket is. Az atlasz adatai szerint a világ teknősfajainak több mint felét a kihalás fenyegeti. Ezekre az állatokra jelentős hatással van élőhelyük elvesztése, túlzott befogásuk emberi fogyasztásra és a kisállatkereskedelem számára.

Farkas Balázs teknősszakértő a Klubrádióban hangsúlyozta, hogy a veszélyeztetettség mértéke nem egyenlő egyes fajok esetében, csak bizonyos teknősfajok súlyosan veszélyeztetettek. Esetükben az élőhely, a populációszám fontos tényező. A szakértő szerint elsősorban a nagytestű és a folyókban élő fajok helyzete bizonytalan. Első sorban nem a környezetszennyezés jelenti a problémát, a teknősök meglehetősen ellenállóak ezzel szemben. A probléma amiatt van, hogy homokpadok szűnnek meg (főként beépítés miatt), ahol ezek a fajok főként fészkelnek.

Magyarországon csak a mocsári teknős őshonos, minden egyéb faj invazív módon terjedt el hazánkban, melyek veszélyt jelenthetnek itt talált rokonukra . Igaz, a nagy folyószabályozások és mocsárlecsapolások óta nem csökkent jelentősen országos állománya. Más a helyzet lokálisan, bizonyos területeken kipusztulhatnak.

 
Mocsári teknős
Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Farkas Balázzsal
2021.11.23., kedd 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre