„Támogassa
Reggeli gyors

Hadházy: Megvizsgálhatnák, hogyan szabotálták el a nyomozást Farkas Flórián ellen

20/02/2024 13:49

| Szerző: Klubrádió

Az Integritás Hatóság (IH) vizsgálni kezdte az elhíresült roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit. Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselőt az első, hétéves, ellene induló nyomozás alatt meg sem hallgatták. Miközben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) már végzett egy nagyon részletes vizsgálatot, amiben bemutatta, hogy hogyan lopta el az EU-s pénzüket, 1,6 milliárd forintot Farkas Flórián a hátrányos helyzetű romák megsegítése helyett. Az Integritás Hatóságnak bele kellene csak tekinteni a OLAF kész nyomozási irataiba. Csak éppen semmire nincs jogköre, mondta Hadházy Ákos független képviselő a Reggeli gyorsban. Pedig - mint mondta - megvizsgálhatnák, hogyan szabotálták el a nyomozást.

2024. február 20. Reggeli gyors - részlet 24.02.20. Hadházy Ákos
09:43
00:00

 "Az Integritás Hatóságnak (IH) igazán jogköre nincsen. Hogy most miért vette elő a Farkas Flórián ügyét? Valószínűleg kapott egy bejelentést, és ugye nem mondhatja azt, hogy nem vizsgálja - mondta Hadházy Ákos az esetről. - Egyébként teljesen jogos lenne vizsgálni, hiszen ott 1,6 milliárd forint ment el még a kormány szerint is, tehát a kormány visszakövetelte tőlük. Gyakorlatilag nem volt valódi szerződése ennek a programnak. Egy politikailag bukott ember ellen indították a vizsgálatot. Valóban megbukott Farkas Flórián, de hát neki nem politikailag kellett volna megbuknia, hanem konkrétan börtönben kellene lennie. Ebben az egyben még akár értelme is lehetne az Integritás Hatóság vizsgálatának. Vizsgálja meg, hogy hogyan történt a nyomozás elszabotálása." Farkas Flórián 2020-2022 között fideszes parlamenti képviselőként, 2011-2014 között az Országos Roma Önkormányzat elnökeként dolgozott.

A Farkas Flórián nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt 2015-ben indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt Hadházy Ákos feljelentése nyomán. Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett a Híd a munka világába program ellen zajlott nyomozást bizonyítottság hiányában hét év után szüntette meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

"Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nagyon részletesen bemutatta, hogy hogyan lopták el a pénzüket, tehát már csinált egy nagyon részletes vizsgálatot - tette hozzá Hadházy. - Nagyon sokat az Integritás Hatóságnak nem kellene dolgoznia, hanem csak elő kell vennie az OLAF-vizsgálatot, bele kellene tekinteni a nyomozás irataiba." Az OLAF alaposan dokumentálta a történteket, és számos bizonyítékot talált. Az OLAF-jelentés megállapította, hogy a Híd a munka világába szövetkezet 2014-ben bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

Az OLAF szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) nem biztosította a szövetkezet működési feltételeit. Egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot kellett volna létrehozna, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. A taglétszám meg sem közelítette a szükségesnek ítélt szintet, és az irodahálózatot sem építették ki. Azonban az ORÖ több más nehezen megmagyarázható tétel mellett autókra, irodaként használhatatlan vidéki ingatlanokra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott százmilliókat.

Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt nemcsak az OLAF vizsgálódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban – példátlan módon – elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek a brüsszeli pénzeket felemésztő projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezték a támogatás visszafizetésére. De később ezt is megúszta az ORÖ, az összegből 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszafizetnie.

"Az Integritás Hatóság (IH) vezetője, Biró Ferenc közölte, hogy nincs elég hatáskörük a felülvizsgálatra, tehát még azt sem tudják elvégezni, amire elvileg jogkörük lenne, de a legfontosabb, hogy vádat nem tudnak emelni - mondta még el Hadházy. - Tehát, hogy ha ő a Farkas Flórián ügyét nagyon részletesen megvizsgálná, ehhez elég megkérni az OLAF eredményeket, akkor sem leszünk előrébb, mert a Híd a munka világába ügyében az ügyészség elvileg nyomozott hét vagy nyolc évig vagy kilencig, és aztán még a gyanúsítottakat is elengedték, azok ellen sem emeltek vádat. Farkas Flórián neve, viszont én láttam az egész iratot, az összes iratot, egyetlen egyszer sem merült fel, holott hát ő volt a roma önkormányzat vezetője, ő volt a roma politikáért felelős országgyűlési képviselő, és ő írta alá ezeket a szerződéseket. Ő volt az, aki egy jegyzőkönyv szerint, azt mondta a Roma Önkormányzat képviselőinek, hogy hát nagyszerű, itt van ez a fantasztikus projekt, és azért jó, mert így majd tudok nektek fizetést adni, és akkor most megígértem nektek, hogy kaptok pénzt. Most kaptok pénzt. "

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2024. február 20., kedd, 07:40
Riporter: Dési János