„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Krimibe illő és ijesztő, ami Fidesz-székházban történt

15/12/2021 19:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Fővárosi Főügyészség befolyással üzérkedéssel vádolja azokat a vállalkozókat, akik többször találkoztak Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, -alelnök és FTC-elnök titkárával, Kindlovits Mátéval a Fidesz Lendvay utcai székházában és az Fradi-stadion egy irodájában. Hadházy Ákos szerint krimibe illő, hogy az egyik vádlottat állítása szerint zsarolással és veréssel kényszerítették vallomásra.

2021. december 15. Esti gyors - részlet 21.12.15. Hadházy Ákos
08:40
00:00

Több egyeztetést tartottak a Fidesz Lendvay utcai székházában és az FTC központjában milliárdos nagyságrendű gazdasági ügyletekről öt különböző vállalkozóval még 2014-ben és 2015-ben, akik azt azt remélték, hogy ha komolyabb összeggel támogatják a Ferencvárost, számukra kedvező döntést hoznak felső szinteken – lényegében ezt állítja a Fővárosi Főügyészség, amely befolyással üzérkedéssel vádolja a vállalkozókat. Hadházy Ákos független képviselő közölt dokumentumokat az ügyről.

A politikus a Klubrádiónak azt mondta, hogy a fideszes ügyészség borzasztóan lassan és felületesen dolgozik, amikor  fideszes politikushoz vezetnek a szálak. Ez éles ellentétben áll azzal, hogy Budai Gyula fideszes politikus feljelentése nyomán már házkutatást is tartottak a budapesti Városháza-ügyben.

Hadházy ismertette a vádirat általa nyilvánosságra hozott részleteit is. Az ellenzéki politikus azt mondta – ahogy arról Facebook-posztján is írt – a dokumentum szerint Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató és FTC-elnök titkára, Kindlovits Máté legalább ötször fogadott vállalkozókat a Fidesz Lendvay utcai székházában és az Fradi-stadion egy irodájában. Például volt olyan vállalkozó, aki arra számított, Kubatovon keresztül sikerül elintézni, hogy a Nemzeti Bank feloldja zárolt számláját, mások pedig megrendeléseket reméltek, például elnyerhetik szennyezett ipari területek rekultivációs feladatait vagy megrendelést kaphatnak elektronikus villanyóraleolvasó rendszerükre. A vádirat szerint a vállalkozók cserébe a Fradit gondolták anyagilag támogatni.

Különösen azt tartja gyanúsnak Hadházy, hogy Kindlovits a találkozók után több mint egy évvel tett feljelentést. "Érdekesen lassú gondolkodásra vall, ha csak egy év után jut eszébe, hogy itt valami törvénytelen dolog történt" – fogalmazta meg kételyeit a politikus.

Hadházy Ákos
 
Hadházy Ákos
 

Hadházy információi arról szólnak, hogy a vállalkozók olyan megrendelésekre kaptak ígéreteket, amelyeket végül nem ők, hanem később mások, és sokkal drágábban nyertek meg. Kindlovits feljelentése szerinte azt követően következett, hogy a vállalkozók reklamálni kezdtek, amiért valaki más nyerte a közbeszerzést, akár háromszoros árral.

A vád fő bizonyítéka a Kubatov egyik biztonsági embere által készített "belső vizsgálatról" készült hangfelvétel, amelyen a közvetítők bevallották, hogy ők kötötték össze Kindlovitsot az üzletemberekkel. Az egyik megvádolt közvetítő erről azt vallotta, hogy ezt a "vallomást" veréssel, zsarolással kényszerítették ki. Így a bizonyítékot nem fogadja el. Szerinte a cél az volt, hogy Kindlovitsot tisztára mossák. Az ügyészség ezt nem vette figyelembe, mondván, hogy a nyomozó, aki az ügyet vizsgálta, már leszerelt és e-mail fiókját archiválás nélkül törölték  így további vizsgálat nem lehetséges. "Krimibe illő helyzet" – kommentálta Hadházy.

A vádlott szembesítést kért, amelyet az ügyészség arra hivatkozva utasított el, hogy járvány van.

Ehhez hasonló súlyú kijelentést Bige Lászlótól hallott, jegyezte meg Hadházy. Néhány hónapja Bige László nyilatkozott a Fidesz alelnöke ellen, amikor azt állította, hogy Kubatov 200 millió forint támogatást kért a Fradi számára egy, Bige számára kedvező törvény elfogadásáért.

A műsort követően küldött levelet többek közt a Klubrádió szerkesztőségének Kindlovits Máté képviselete. Ebben megfogalmazták álláspontjukat, mely szerint az ügyben a valós ténynek azt tekintik, hogy Kindlovits Máté maga tett feljelentést, amikor bűncselekmény gyanúját észlelte. Minden, a bejegyzésben szereplő más állítás, közlés, sugalmazás ügyfelem jó hírnevét, személyiségi jogait sérti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Hadházy Ákossal
2021.12.15., szerda 18:16
Riporter: Szénási Sándor