„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: A valódi felelősökig soha nem jutnak el a nyomozások

22/11/2021 13:58

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hadházy Ákos független képviselő szinte bárhova néz, csalásokat talál. Nemrég a Parragh László-féle iparkamara felé nézett, és egy hatmilliárd forintos program nyertesei iránt érdeklődött, de a válaszért a kamara 1,3 millió forintot kért tőle, amit Hadházy szerint nem egészen öt perc alatt elkészíthetett volna neki. A korrupció Hadházy szerint ott fáj a legjobban, amikor a legszegényebbeknek szánt pénzeket lopják el. 

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:23:48-tól (143:48-tól) hallgathatja meg.

2021. november 22. Reggeli gyors (2021. november 22., hétfő 06:00)
147:15
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Hadházy Ákos egyrészt sokalja azt a pénzt, amit a Parragh László-féle iparkamara kér tőle néhány adatért. És különösen cinikusnak is tartja pedig azért, hiszen egy olyan, hatmilliárdos digitális és modern vállalkozásoknak szóló programról kérdezte a Parragh-féle kamarát, aminek a célja, hogy megtanítsák az embereket arra, hogyan használják a számítógépet. Hadházy szerint pedig az általa kért adatokat egy egyszerű copy-paste-tel kinyerhetnék, hiszen csak egy olyan adatsort kért, ami a programban résztevők 500 ezer forintnál nagyobb összegű szerződéseinek listáját tartalmazza. Tehát nem a szerződéseket kérte, aminél valóban felmerülhet többlet munka, például a személyes adatok eltűntetése és a szerződések egyenkénti beszkennelése, hanem csak a listát, hogy kivel mire kötötték a szerződést, mikor és mennyiért. "Ez egy olyan lista, ami nem sajtpapíron kell, hogy meglegyen, hanem egy excel-táblában". Azt kérte, másolják ki, és küldjék el neki, "ami annyi ideig tart, amennyit eddig most beszéltem".

Parraghék tehát mindezért 1,3 millió forintot kérnek, mert szerintük ez négy embernek két-három heti munkája, amit ráadásul még további négy vezető beosztású embernek kell heteken keresztül átnéznie, hogy mely adatot lehet egyáltalán kiadni. Hadházy azonban úgy gondolja, hogy ez nem szól másról, mint hogy ezeket az adatokat egészen egyszerűen nem is akarják megmutatni, ő pedig emiatt nem tud másra gondolni, mint hogy "itt csaltak, és ezt nem akarják, hogy kiderüljön". Hadházy csalódottan említette, hogy lehet perelni, aztán "majd valamikor évek múlva esetleg megkapunk valamilyen adatokat".

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Hadházy Ákos
 
Budapest, 2018. június 4. Hadházy Ákos, az LMP parlamenti képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

Nemrég feltárta egy gyenesdiási konzorcium tetteit. A helyi önkormányzatokból álló csoport 245 millió forintot kapott falunapokra, átképzésekre, oktatásra. Hadházy szerint a pénzt arra adta az Unió, hogy a legreménytelenebb sorsú emberek felemelését szolgálják. A képviselő szomorúnak és rendszerszintű tragédiának nevezte, hogy ahelyett, hogy ezeket a pénzeket valóban jól használnák fel, oktatnák őket, egy szűk budapesti céghálózatnak adták.

"Ha egy autópályát túláraznak a kétszeresére, ellopták a költségvetésből, istenem, rendben van, de ezek a pénzek a leghátrányosabb helyzetben lévő embereknek a pénzei". Szerinte a pénzből aztán bizonyos rendezvényeket megtartottak - legalábbis papíron -, horribilis összegért szerződtettek oktatókat, akik olykor 20-40 ezer forintos óradíjakkal dolgoznak, "de ezeket sem szokták megtartani, hanem inkább jönnek a fényképezkedések" A fényképezkedés azt jelenti, hogy megkérik az embereket, hogy hozzanak magukkal ruhát, de mostanában már ezt sem kérik, hanem néha így átülnek máshova, "és csinálnak így januári, februári, márciusi fényképet". Az a legfontosabb, hogy ezeket dokumentálják, és a fotóval, illetve az aláíratott részvételi ívekkel igazolják, hogy megtörtént az esemény.

Hadházy szerint "a legszegényebbek pénzét lopják el. Hadházy szerint az ő beszámolói facebookos posztjai alatt rengeteg kommentelő alátámasztja, amit ír, és plusz információkat is szoktak írni. A bűnüldözés viszont nem hajlandó vele foglalkozni, bár szerinte a feljelentésre elindul a vizsgálat, de vagy nagyon lassú, vagy leállítják őket, és "azokig a szintekig, ahol valóban felelősek lennének, még soha nem jutottak el ezek a vizsgálatok".