„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha Morawiecki és Salvini Orbánnal tárgyal, Putyin boldog

2/04/2021 08:19

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A vezető lengyel és olasz lapok is beszámoltak a Orbán Viktor, Mateusz Morewiecki, és Matteo Salvini budapesti találkozójáról. Az új összefogás, egy frakció lehetőségeit latolgatják. A magyar miniszterelnöktől idézi a Wyborcza, hogy nincs olyan téma, amelyben a találkozó résztvevői ne lennének képesek egyetérteni.

2024. április 26.
00:00
00:00

Amikor Morawiecki, Orbán és Salvini egymással tárgyal, akkor Putyin boldog – írja a varsói Rzeczpospolita a lengyel és a magyar miniszterelnök, valamint a Liga (korábbi nevén: Északi Liga) elnevezésű szélsőjobboldali olasz párt vezetőjének a tegnapi budapesti megbeszéléséről. A vezető lengyel lap brüsszeli tudósítója, illetve a külpolitikai rovat egyik munkatársa az internetes oldalon közzétett értékelésében úgy vélekedik: ha sikerül is új csoportot létrehozni az Európai Parlamenten belül, az nem gyakorol majd valódi hatást a közösség politikájára.

Orbán szerint az európai keresztények és demokraták nem rendelkeznek igazi képviselettel az Európai Parlamentben

Egy másik lengyel lap, a baloldali liberális Gazeta Wyborcza kiemeli budapesti tudósításában, hogy Mateusz Morewiecki szerint a család, az egyén méltósága és a kereszténység értéke szorul védelemre a mai Európában más kultúrákkal szemben, amelyek kívülről és belülről egyaránt támadják ezeket az értékeket, el akarják csábítani Európát. Ezzel szemben akarnak most ellenjavaslatot tenni – fogalmazott a lengyel kormányfő. Orbán Viktortól egyebek közt azt idézi a Wyborcza, hogy nincs olyan téma, amelyben a találkozó résztvevői ne lennének képesek egyetérteni. A magyar miniszterelnök szerint az európai keresztények és demokraták nem rendelkeznek igazi képviselettel az Európai Parlamentben, és ezt akarják megteremteni. A lap felhívja a figyelmet arra: Salvini Budapesten olyan európai erő létrehozásáról beszélt, amely képessé teszi Európát határainak megvédésére.

Orbán Viktor találkozója Matteo Salvinivel és Mateusz Morawi
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Legalább hét tagállam kell frakció létrehozásához

Az olasz La Stampa azt hangsúlyozza, hogy a három szuverenista politikus Európa reneszánszának, újjászületésének a szükségességét vallja, és úgymond új Európa-felfogást képvisel – olyat, amely alternatívát jelent a polgároktól eltávolodott bürokraták Európájához képest. A lap emlékeztet arra, hogy az Európai Parlamentben frakció hivatalos létrehozásához legalább hét tagállamból kell képviselőket megnyerni, tehát az olasz-lengyel-magyar szövetséghez még négy EU-országból van szükség politikusokra.

Új hívószó: háromoldalú összefogás

Az Il Giornale összegzése szerint az új jobboldal megteremtését célzó megállapodás arra irányul, hogy ellenpontot képezzenek Európában a néppártiak és a szociáldemokraták összefogásával szemben. Ez egyben Berlin és Párizs túlhatalmát is megfékezhetné. Szerintük ez a túlhatalom ma abban érvényesül, hogy német és francia érdekek határozzák meg elsősorban, milyen kérdések álljanak az Európai Bizottság és az Európai Tanács – az Unió két nagy központi intézménye – figyelmének a homlokterében. 

Mint az Il Giornale írja, a háromoldalú összefogás hívószavai közé tartozik az öreg kontinens iszlám elözönlésétől való félelem, valamint az az állítás, hogy az EU a bankok és a lobbik szolgálatában áll. A közös program sarokköve pedig az illegális migráció elleni lankadatlan küzdelem, a hagyományos családi értékek oltalmazása, illetve a kivállalkozók védelme.

A lap kitér arra, hogy Salvini budapesti szereplését, Orbánnal és Morawieckivel való együttműködésének megkezdését hűvös hangon üdvözöle Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnevezésű – egyébként a Ligától is lényegesen jobbra álló szélsőséges - párt vezetője, aki történetesen annak a konzervatív frakciónak a vezetője az Európai Parlamentben, amelyben a lengyel kormánypárt található. Salvini Ligája nem ebben a csoportban, hanem az úgynevezett Identitás frakcióban van. Az Olasz Testvérek meg nem nevezett párton belüli forrása azt mondta az Il Giornale munkatársának: a brüsszeli főáramlattal szemben kritikus erők egymás közti párbeszéde mindig pozitív tényező, és ez a konzervatív frakció munkájában mindennapi gyakorlat, aminek a folyamatosságát nem kérdőjelezte meg ez a budapesti találkozó. Magyarán: Meloni pártja azt bizonygatja: attól még, hogy Morawiecki Salvinivel egyezkedett, a lengyel kormánypárt fő olasz partnere az Európai Parlamentben továbbra is az Olasz Testvérek.

Az olasz politikai paletta más pártjai is negatívan kommentálták Salvini budapesti megnyilvánulásait. Az 5 Csillag Mozgalom szerint a szuverenisták internacionáléja fogalmilag önellentmondás, olyanok álszent szövetsége, akik az egyik nap azzal vádolják Európát, hogy nem tesz eleget a tagállamokért, másnap pedig bojkottálják a helyreállítási alapot, a fiskális integrációt és a közös külpolitikát. A Demokrata Pártban arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt években Magyarország és Lengyelország mindig eltorlaszolta az ajtót, amikor Olaszország érdekeiről volt szó, akár a helyreállítási alappal kapcsolatos zsarolás során, akár a migránsok elosztását illetően. Mit tesz majd Salvini, ha Orbán és Morawiecki Európában ellenezni fogja a Draghi-kormány javaslatait? – teszik fel a kérdést Rómában.

A lapszmlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.04.02. 6:00
Riporter: Kárpáti János