„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ha egyszer bekerül valaki a kényszereljárások rendszerébe, nagyon nehéz onnan kikerülni"

18/04/2022 09:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Elvben jó a kényszerintézkedések felülvizsgálatáról szóló jogszabály, de a gyakorlatban rendre elsiklik – véli Bieber Ivóna. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint ennek példája a rákbeteg miskolci tanár esete, akit zavart állapotban vettek kényszergyógykezelés alá, és később sem engedték ki, így zárt intézetben halt meg.

2022. április 18. Reggeli gyors - részlet 22.04.18. Bieber Ivóna
04:40
00:00

Még 2020-ban vettek előzetes kényszergyógykezelés alá egy miskolci történelemtanárt zavart viselkedése miatt. A 444 összefoglalója szerint kiérkező rendőrök nem ismerték fel, hogy zavart emberrel van dolguk, Ferencet lefújták gázspével és betörtek a lakásába. A tanár egy üres borosüveget szorongatott a kezében, ez a dulakodás közben összetört és megsebesítette az egyik rendőrt is. Annak ellenére, hogy a rendőr sérülése saját bevallása szerint is csak kisebb karcolás volt, hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat. Ezt követően Kertész Ferenc zárt intézményekben maradt. Később derült csak ki, hogy a férfinak végstádiumú rákbetegsége van.

Az előzetes kényszergyógykezelés ugyanolyan kényszerintézkedés, mint az őrizetbe vétel, vagy a letartóztatás – mondta a Klubrádiónak Bieber Ivóna. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje elmagyarázta, hogy a beszámíthatóság kérdése mind az eset idején mind pedig azt követően nagyon fontos. Ennek megállapítása az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) feladata.

Az elmekórtani szakértő pedig megállapította, hogy a hivatalos személy elleni erőszak elkövetése idején Kertész nem volt beszámítható, így nem büntethető, ezt követően pedig beszámíthatónak minősítette a férfit. Ehhez képest az eljárás során arra hivatkozva nem engedték ki, vagy helyezték át közkórházba, háziőrizetbe, hogy a hatóságok szerint nem zárható  ki a bűnismétlés kockázata. Még akkor sem, amikor már szondán keresztül kellett táplálni.

Bieber azonban a az esetről készült videóban arról is beszélt, hogy amennyiben a terhelt beszámíthatósága a bűncselekmény elkövetését követően helyreáll, nem indokolt a kényszerintézkedés fenntartása, mert nem várható bűnismétlés.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy mivel Kertész már nem tudott beszélni egy későbbi meghallgatásán, jogait sem tudja gyakorolni, ezért inkább elhalasztották azt, és kényszergyógykezelését sem szüntették meg, és a védelem kérését sem vette figyelembe, hogy ha már a kezelést fent kell tartani, akkor azt közkórházban, vagy háziőrizetben tegyék. Végül Kertész az IMEI zárt intézményében, családjától távol hunyt el.

A tanár ügyvédei és családja még halála után is azért küzdenek, hogy rámutassanak a magyar igazságszolgáltatás súlyos tévedéseire. Bátyja, Kertész László a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult. Bieber megjegyezte, hogy rendszerszintű változás a cél, mert bár "a jogszabály elviekben jó, a gyakorlatban, az alkalmazás során siklik el a felülvizsgálat".

Hozzátette, a letartóztatásoknál is megfigyelhető, hogy "aki egyszer bekerül a rendszerbe, nagyon nehezen kerül ki onnan".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bieber Ivónával
2020.04.18., kedd 8:35
Riporter: Szénási Sándor