„Vásároljon
Megbeszéljük...

Gyászol a Klubrádió, elhunyt Szilvásy Rudolf

15/09/2021 17:47

| Szerző: Klubrádió

Fájó szívvel tudatjuk, hogy meghalt barátunk, Szilvásy Rudolf, a Szabad Sávért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Arató András és Bolgár György búcsúzott tőle szerdán a Megbeszéljük adásában.

2021. szeptember 15. Megbeszéljük / részlet, Arató András Szilvásy Rudolfról (21.09.15.)
07:09
00:00

Meghalt Szilvásy Rudolf, a Szabad Sávért Alapítvány kuratóriumi elnöke, akit Arató András és Bolgár György is régóta ismert, hosszú ideje dolgoztak együtt.

Arató András, a Klubrádió elnöke szerint „Rudi” eséllyel pályázott volna a világ legrendesebb embere címre. Negyvenéves a barátságuk, sokfelé futottak össze. A 168 Óra kiadásáért felelős igazgató volt, Mester Ákosékkal dolgozott együtt, amikor volt egy olyan pillanat, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének előképe, az első Fidesz-kormány megpróbálta elhallgattatni a hetilapot, de találtak megoldást arra, hogy ez ne sikerüljön.

Azt a gondolatot, hogy mi lenne, ha csinálnának egy rádiót, először Szilvásy Rudolf vetette fel Arató Andrásnak. Ez néhány évvel később, 2001 elején volt, akkor mutatott neki egy tervet, amelyben benne volt, hogy „egy bizonyos Bolgár Györgynek legyen mindennapi megbeszélős műsora”. Erre a tervre akkor tértek vissza, amikor az év nyarán Kondor Katalin lett a magyar rádió elnöke, azt Arató üzenetként értékelte, hogy „nemcsak nincs mit hallgatnom, de nem is lesz”. A tervet kibővítették, egymás látómezejébe kerültek a Magyar Autóklubbal, és viszonylag gyorsan, 2001. december 10-én elindult a Klubrádió első adása.

Szilvásy Rudolf végig jelen volt, és amikor 2010 vége felé előállt a rádió azzal, hogy pénzt kell gyűjteni, mert látszik, hogy elveszi a piacot a NER, lemondott a Szabad Sávért Alapítvány akkori kuratóriumi elnöke. Ezután Szilvásy az első szóra elvállalta a posztot; talán Arató Andráson kívül csak ő hitt abban, hogy ez működhet. Az ő felelőssége, felügyelete és szorgalma mellett csaknem kétmilliárd forint jutott el a hallgatóktól, támogatóktól a Klubrádióhoz. Ráadásul hiba nélkül, hiszen ebben a politikai helyzetben egy olyan szereplő, mint a Klubrádió, „erősen figyelve van”, és mindig szabályszerű volt a működés, amiben elévülhetetlen érdemei vannak. A Klubrádió életében kimagasló szerepet játszó embertől kell elbúcsúznunk – fogalmazott Arató András.

A Klubrábeszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

 
Szilvásy Rudolf
 
Megbeszéljük...
2021. szeptember 15., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György