„Klubrádió
Reggeli gyors

Guardian: Kormánykörökben háromnapos jelenségnek tartják Magyar Pétert

26/03/2024 08:37

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Magyar Péter-jelenség: Háromnapos csoda vagy valódi messiás? Ki lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke? A dán miniszterelnököt javasolja az Európai Tanács elnökének az EUROPEUM kutatója. Nemzetközi lapszemle.

2024. március 26. Reggeli gyors - részlet 2024.03.26. Kárpáti János lapszemléje
06:08
00:00

Háromnapos csoda vagy valódi messiás?

"Itt az idő”: a volt kormányzati bennfentes felkavarja a magyar politikát. Ezzel a címmel számolt be tegnap – még kora délután, tehát az ominózus hangfelvétel mai közzétételének kilátásba helyezése előtt – a The Guardian című londoni lap a Magyar Péter-jelenségről. Az elmúlt hetek fejleményeit egészen az államfői kegyelemgyakorlásig visszamenően áttekintő terjedelmes írás szerzője Bayer Lili.

Néhány héttel ezelőtt Magyar Péter még szinte teljesen ismeretlen volt, most pedig ő uralja a vitákat és a címlapokat, amivel súlyos kellemetlenségeket okoz a Magyarországot régóta vezető Orbán Viktor miniszterelnök kormányának – olvasható a cikkben. Magyar a The Guardian kérdésére sms-ben azt válaszolta, hogy nem tervezte a politikába való belépést. A hosszas belső küzdelmet gyors és hirtelen döntés követte. "Egyszerűen arra jutottam, hogy kötelességem nyilvánosan elmondani az igazságot a kormányról és az oligarchákról" – idézte a szerző, és hozzátette, hogy ez az átalakulás bombaként robbant, és megragadta a képzeletét sok olyan magyarnak, aki már elvesztette a reményt, hogy bármi valóban változást idézhet elő az Orbán által régóta uralt országban. A magyar vezető több mint egy évtizede központosította hatalmát, és mind jobban kiterjesztette befolyását az igazságszolgáltatásra, a médiára, az egyetemekre és a kulturális intézményekre, miközben szoros kapcsolatokat alakított ki Moszkvával, Pekinggel és a világ szélsőjobboldali mozgalmaival – emlékeztetett a The Guardian.

Magyar Péter a brit lapnak azzal érvelt, hogy amíg a korábbi felesége a kormány tagja volt, neki nem adódott lehetősége arra, hogy nyilvánosan fellépjen. Az elnöki kegyelem botrányának a kezelése azonban számára az utolsó cseppet jelentette a pohárban, mert akkor világossá vált, hogy a kormányzó párt üzenetei teljességgel képmutatóak. 

A cikk kitért arra, hogy Magyar Facebook-bejegyzései vezető kormányzati személyeket vettek célba, elsősorban a nagyhatalmú Rogán Antal minisztert, aki Orbán kommunikációs gépezetét irányítja, valamint felügyeletet gyakorol a titkosszolgálatok fölött. Magyar Péter éveken át személyes barátságban volt Gulyás Gergellyel – állítólag ő mutatta be Varga Juditnak. A londoni lap név nélkül idézett egy forrást, aki még Brüsszelből ismerte Magyar Pétert, és azt mondta róla, hogy mindig erőteljes karakter, jó debattőr volt, erős nézetekkel. "Azt hiszem, Európa-párti, klasszikus jobbközépet képviselt, semmiképpen nem a mai Fideszt" – mondta Magyar Péterről ez a cikkben meg nem nevezett személy.

Ami a magyar politikai közeget illeti, a The Guardian szerzője megszólaltatta László Róbertet, a Political Capital intézet választási szakértőjét, aki szerint az ellenzéki pártok rossz állapotban vannak, a magyar gondolkodásban erős a "messiásvárás", olyan erős vezető iránti vágy, akit követni lehet, de az elemző kétli, hogy Magyar lehetne ez a vezető. Kormánykörökben pedig azt mondták a londoni lap újságírójának, hogy nem szentelnek különösebb figyelmet Magyar Péternek, úgymond háromnapos jelenségnek tartják.

Ki lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke?

Most nézzük északi szomszédunkat. Az EurActiv brüsszeli hírportál értékelése szerint Szlovákia korábbi nyugatbarát külügyminisztere, Ivan Korčok meglepetésszerű győzelmet tudott ugyan aratni az elnökválasztás első fordulójában, de nem lesz könnyű dolga, hogy az április hatodikai második menetben legyűrje Peter Pellegrinit, Robert Fico miniszterelnök koalíciós partnerét. A portál emlékeztet arra, hogy a Fico-kormány az európai fősodortól eltérő, barátságos politikát folytat Oroszország irányában.  

Korčok mindenesetre az első fordulós eredmények láttán azt hangoztatta, hogy azok közül sokan, akik korábban a mostani kormánykoalícióra szavaztak, immár nem értenek egyet a kormány külpolitikájával. "Elzárkózunk, megsértjük legszorosabb partnereinket, felégetjük azokat a hidakat, amelyek a hozzánk legközelebb állókkal, a Cseh Köztársasággal és Lengyelországgal kötnek össze bennünket" – mondta. Szlovákia – teszi hozzá az EurActiv – egyre inkább elszigetelődik, és távol tartják ukrajnai, illetve uniós és NATO-megbeszélésektől.

A portál megszólaltatja Grigorij Mesežnikov és Radoslav Štefančík szlovák elemzőt, akik szerint több kérdéstől függ a második forduló kimenetele. Ezek egyike, hogy Korčok meg tudja-e szólítani az első fordulótól távol maradókat. További kérdés, hogy kire szavaznak majd a legnagyobb nemzeti kisebbséget alkotó magyarok. A legdöntőbb viszont az lesz, hogy milyen választói magatartást tanúsítanak – vagyis a szavazási urnákhoz járulnak-e másodszor is - azok, akik az első fordulóban Štefan Harabin oroszpárti volt igazságügyi miniszterre voksoltak, és aki 11,7 százalékkal a harmadik helyen végzett. Az EurActiv által ismertetett közvélemény-kutatási előrejelzések Pellegrini szoros győzelmét valószínűsítik.

A dán miniszterelnököt javasolja az Európai Tanács elnökének az EUROPEUM kutatója

Végül egy másik brüsszeli portál, az EUObserver olyan véleménycikket közölt a minap, amely amellett érvel, hogy Mette Frederiksen dán miniszterelnök legyen az idén esedékes uniós tisztújítás nyomán az Európai Tanács, vagyis az EU-tagállamok csúcsvezetőiből álló testület elnöke, a mostani belga Charles Michel utódaként. A cikk szerzője Hugo Blewett-Mundy, a prágai székhelyű EUROPEUM politológiai intézet vendégkutatója. Legfőbb érve az, hogy az agresszív orosz magatartás megfékezése érdekében Európán belül egyetértésre kell jutni, és Frederiksen az, aki a nyugati politikusok közül a legjobban érti a keleti tagállamok aggodalmait, ő lehetne a legalkalmasabb Ukrajna támogatását illetően Párizs, Berlin és Varsó között a nézetek összecsiszolására.

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.