„Klubrádió
Reggeli gyors

Greenpeace: Mégis beépítik a Fertő tó partját állami pénzen

28/12/2021 15:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár visszavonta közbeszerzését a Fertő tavi szállodaépítésre a kivitelező, 24-én "igazi karácsonyi ajándékként" újra kiírták a pályázatot – véli Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője.

2021. december 13. Reggeli gyors - részlet 21.12.13. Rodics Katalin
07:14
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, visszavonta a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tavi szállodaépítésre kiírt közbeszerzést. Akkor felmerült, hogy a beruházást ért éles kritikák, és tiltakozások visszakozásra kényszerítették a súlyosan természetkárosító projekt kivitelezőit, ezért vonták vissza a gyorsított eljárásban kiírt közbeszerzést.

A fertőrákosi öbölbe tervezett óriásberuházás elleni folyamatos és egyre kiterjedtebb a tiltakozás dacára, karácsony napján tette közzé a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a projekt újabb közbeszerzési pályázatát. Ez azt jelenti, hogy nem áll le a Fertő tavi építkezés.

Rodics Katalin szerint "igazi karácsonyi ajándékként" dobták be az új kiírást. A Greenpeace szakértője a Klubrádiónak elmondta, érdemi változás nem történt, a dokumentáció lényegében ugyanaz, mint amelyet korábban visszavont a kivitelező.

A Népszava cikke szerint annyi változás történt, hogy most már nem gyorsított eljárás, hanem egyszerű nyílt közbeszerzés keretében, január 20-ig kell ajánlatot tenni a kivitelezésre. Vagyis annak ellenére sem lép vissza a kabinet, hogy a becslések szerint mintegy 30 milliárd forintos beruházás ellen már nem csak az UNESCO, több környezetvédő civil szervezet, hanem a Magyar Tudományos Akadémia is tiltakozik.

Rodics azt is hozzátette, az egész ugyanolyan "slendrián" mint volt. Az eredeti, ugyancsak rengeteg jogszabályt megsértő környezetvédelmi engedélyben más méretek és adatok szerepelnek, mint a későbbi, a visszavont, majd újra kiírt dokumentumokban jelentek meg. Szerinte az apartmanházak megépítésére nem vonatkozott semmiféle engedély, és a beépítendő terület is nagyobb lett.

 
 
 
Fertő-tó
 Fotó:  Brenner Koloman, Jobbik / Facebook
 
A későbbi tervek szerint 12 teniszpálya, egy műfüves futballpálya, 16 apartmanház, egy 100 szobás négcsillagos luxusszálloda, 880 férőhelyes parkoló, többszintes látogató központ, hotel kemping, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadására képes kikötő építését tervezik 60 hektáron az UNESCO által is bírált beruházás keretén belül a Fertő tónál. A terület letarolását pedig egy Mészáros Lőrinchez köthető cég végezte.

"Az egész ügy számos sebből vérzik" – foglalta össze Rodics. Hozzátette, a Greenpeace azt vizsgálja, hogyan tud továbblépni az ügyben.

"Nagyon fontos kérdés, hogy állami pénzből miért építenek szállodát, így téve tönkre a természetet."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rodics Katalinnal
2021.12.28., kedd 8:33
Riporter: Dési János