„Klubrádió
Esti gyors

Göncz Árpádot igazából Antall József jelölte elnöknek

3/08/2020 20:53

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Harminc éve választották köztársasági elnökké Göncz Árpádot, a legcivilebb és legszerethetőbb államfőt. Nem véletlenül lett szinte az egész ország Árpi bácsija.

2020. augusztus 03. Esti gyors - részlet 20.08.03. Pető Iván
07:09
00:00

Szoros volt az országgyűlési választások eredménye, a győztes Magyar Demokrata Fórum elnöke, Antall József kijelölt miniszterelnök szükségesnek látta, hogy megállapodást kössön az ugyancsak erős Szabad Demokraták Szövetségével. A megállapodás része volt, hogy a köztársasági elnököt az SZDSZ jelöli, ám Antall József kifejezetten Göncz Árpádot javasolta, vagyis azt, hogy ő legyen a jelölt, és ez mindkét párt túlnyomó többségének meg is felelt – idézte fel az Esti gyorsban Pető Iván, az SZDSZ egyik alapítója.

 

Antall ismerte Gönczöt, az 1956-os tevékenységét, az írószövetségben végzett munkáját, de bizonyos értelemben csalódnia kellett. A miniszterelnöknek és az államelnöknek később komoly politikai vitái voltak. Göncz Árpád keményen ellenállt az MDF erősen jobboldali szárnyának, véleményt nyilvánított a médiaháború, a taxis blokád idején, tehát a legfontosabb pillanatokban. Ezen túl azonban civil maradt. Vele született adottság volt a civilség, a viselkedését nem tudta befolyásolni a politika. Hitt abban, amit csinált. Nagyon fontos az is, hogy a magyar jogrend megengedi az államfőnek a civilséget. A törvények szentesítésén túl nem kell különösebben foglalkoznia mondjuk pénz- vagy adóügyekkel.

 

Pető Iván szerint, ha lenne egy olyan politikusi népszerűségi lista, amely hosszabb időt vizsgálna, azt feltehetően Árpi bácsi vezetné. Az igaz, hogy nem sokan próbálták követni a példáját, de hát változott a világ, a közönség, és változtak a politikusság ismérvei is. Az emberek egy részének, most inkább akarnok politikusok kellenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: Fortepan.

Esti gyors
2020.08.03. 18:00
Műsorvezető: Dési János