„Klubrádió
Reggeli gyors

Franciaország-szakértő: Nem látszik, hogy tudná Marine Le Pen leelőzni Macront

19/04/2022 11:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Marine Le Pen és az apja 600 ezer eurót sikkasztottak el az európai parlamenti idejük alatt, robbant a hír Franciaországban. Az Olaf erről szóló jelentése azonban kevésbé befolyásolja majd a választásokat, mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, aki szerint úgy tűnik, ettől a vádtól függetlenül is szétesett Le Pen kampánya a második forduló előtt. Holnap elnökjelölti vita lesz, de hogy az mennyiben fogja befolyásolni a választás kimenetelét, az kérdéses.

2022. április 19. Reggeli gyors - részlet 22.04.19. Soós Eszter Petronella
08:14
00:00

A francia elnökjelölti kampányban robbant a hír, hogy az egyik jelölt, Marine le Pen és édesapja több százezer eurót sikkasztottak az európai ügyészség szerint. A szélsőjobbos jelölt szerint ezzel is befolyásolni akarták a francia választásokat, hiszen tíz évvel ezelőtti ügyeket is előrántottak most a kampányban, de Soós Eszter Petronella politológus szerint mindennek a hírnek csak "korlátozott hatása lesz, mert egyre nehezebb olyan francia pártot mondani, aminek ne lenne ilyen EP-ügye". Ez a plusz egy ügy tehát szerinte nem fogja megváltoztatni a francia választók preferenciáit.

Francia elnökválasztás
 
Francia elnökválasztás
 
Párizs, 2022. április 18. Nő halad el a Marine Le Pent, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetőjét és elnökjelöltjét (j), valamint Emmanuel Macron francia elnököt ábrázoló választási poszterek előtt egy párizsi utcán 2022. április 18-án, egy héttel a francia elnökválasztás második fordulója előtt. MTI/EPA/Mohamed Badra
Fotó: Mohamed Badra
 

 

Mégis kellemetlen lehet Marine le Pennek, hiszen "amikor egy politikusnak két hete van arra, hogy megváltoztassa a franciák véleményét, hogy mobilizálja őket, hogy rá szavazzanak – Franciaországban kétfordulós választás van ugyanis, és az első fordulót Macron nyerte, ellenfele Marine Le Pen lesz – és nem áll jól, akkor egy ilyen hír, ami órákra, napokra elveszi a figyelmet arról, amit mondani akar, akkor az az ellenfelének segít"  - állapította meg. Így az ügy az elnökjelölt időfogyasztása miatt lesz hatással a választásra, nem pedig konkrétan az, ami ebben az ügyben van.

A szakértő szerint a franciák toleranciaküszöbe magasan van, "általában az szokott lenni a határ, hogy magán zsebre vagy párt zsebre történik a dolog", és ez egy "pártzsebes történet", ami azt szokta jelenteni, hogy ezen átlépnek a franciák, mondta.

Van-e esélye annak, hogy Le Pen nyer? Soós Eszter Petronella a múlt héten még azt gondolta, hogy megvan az esélye annak, hogy Marine Le Pen lesz az elnök, és szerinte ez most sem nulla. Ugyanakkor, ha a múlt héten Macronnak 65 százalék esélyt adott a győzelemre, akkor ezt most már hetven fölé teszi. A két jelölt között ugyanis "nem szűkül az olló, hanem inkább tágul". "Nem látszik Marine Le Pen mellett a dinamika, ami lehetővé tenné, hogy előzzön". A kampányban szerinte Macron hatékonyabb, az üzenetei felismerhetőbbek, világos, hogy kikhez szól, míg Le Pen kampánya szétesettnek tűnik.

Szerdán a két jelölt televíziós vitában csap össze, de ennek a vitának csak akkor lenne igazi tétje, ha valamelyikük nem rontja el nagyon. Ugyanakkor Soós Eszter felhívta a figyelmet arra, hogy a vitának igenis van jelentősége, 2017-ben például a vita után "tíz pont megmozdult". "Ha most szoros, 51-49 százalék lenne az állás, akkor arról lehetne beszélgetni, hogy a vita mindent eldöntő vita lesz".

Azonban még így is van egy ok, ami miatt a szakértő még nem mondja ki, hogy Macron ezt a választást megnyeri, mert vannak olyan szavazók, akik az első fordulóban nem mentek el választani, és ők most szavazhatnak, és még mindig harc folyik a radikális baloldal szavazóiért. Szerinte itt, és a fiatalok között is nagy a bizonytalanság. "Komoly tiltakozások vannak az első fordulós eredmények miatt, és a fiatalok egy része az egész választásnak a kimenetelét is elutasítja". Az sem biztos, hogy a köztársasági front össze fog állni, így pedig Macronnak nehezebb dolga van, mint eddig volt.

Marine Le Pen a múlt héten arra koncentrált, hogy kormányzati kompetenciát mutasson, mert mind külpolitikai, mind gazdaságpolitikai szinten vannak nyitott kérdések, és ezeket próbálta "pótolgatni", és ezek nem annyira erős üzenetek, hogy tömegeket érdekeljenek, ezzel szemben amikor Macron a nyugdíjreformról beszél, az átütőbb. A kormányzati kompetencia Le Pennek nagy hátránya, míg Marconnak ezt nem kell bizonyítania. "Ez a hivatalban lévő automatikus előnye, hogy róla elhiszik, hogy tud elnök lenni. Macronnak az a hátránya, hogy nem új emberként érkezik a kampányba, és az embernek már van róla véleménye".