„Klubrádió
Utópia

Fél évszázad egy tűnékeny részecske nyomában

14/03/2021 12:51

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Négy magyar és egy svéd kutatónak sikerült bizonyítani az Odderon nevű részecske létezését. Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója azt is hozzátette, hogy 48 év után úgy sikerült ráakadni a részecskére, hogy nem is számítottak rá. A proton-antiproton ütköztetések során aszimmetrikus jellemzők jelentkeztek a proton-proton ütközésekhez képest. Ezzel új fejezet nyílik az anyag és az antianyag kölcsönhatásának kutatásában.

2021. március 09. Utópia (2021. március 09., kedd 19:00)
46:02
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Egy 48 éve tartó nemzetközi verseny végére tehet pontot négy magyar és egy svéd kutató kutatásának eredménye. Az Odderon részecske létezésére utaló bizonyítékok egyben számos más összetett részecske meglétét is igazolhatja. A felfedezés új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatások vizsgálatában.

Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója az Odderon nevű részecske tűnékenysége kapcsán elmondta, hogy 48 évig látszatfelismerések és hamisnak bizonyuló felfedezéseket követően sikerült bizonyítani a részecske létezését.

Mi az Odderon?

Protonok ütközésekor bizonyos esetekben az ütköést követően nem változnak meg a részecskék alapvető tulajdonságai és új részecske sem keletkezik. Ezeket az eseteket nevezzük rugalmas ütközésnek. Mint a billiárd golyók esetében. Tökéletesen rugalmas ütközés esetén a testek mozgási energiáinak összege állandó.

Fotó: Pixabay
 

Csörgő azt is megemlítette, hogy minél nagyobb energiával ütköztetik a protonokat, annál nagyobb a rugalmas ütközések aránya. Ezek az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Nagy Hadronütköztetőjében (LHC) rekordenergiájú ütköztetéseinek több mint negyede.

Csörgő úgy mutatja be, mint amikor Péter elad egy autót Pálnak: a pénz és az autó is gazdát cserél. Ha azonban Péter autóját Anti Pál veszi meg hitelre, akkor Anti Pálnak nem csak az autó árát kell majd visszafizetnie, hanem a kölcsön kamatát is meg kell adnia a hitelezőjének. Péter mindkét esetben ugyanannyi pénzt kap, Pál vagy Anti Pál ugyanazt a kocsit kapja meg, mégis van egy aszimmetria a két csere között, ami a hitel kamata. Ebben a hasonlatban Péter és Pál protonokat, Anti Pál pedig antiprotont jelképez, a pénz az energiának, az autó a lendületnek, a kamat pedig az Odderonnak felel meg. Anti Pál ezzel szemben nulla pénzzel ment be az üzletbe és mintha csak hitelt vett volna fel, egy autóval jön ki az üzletből.

Amikor a proton és az antiproton ütközik, akkor energia a pénz, a kocsi a lendület, a kamat, amit a hitelért kell pluszban fizetni, az felel meg az Odderonnak. Ennek megfelelően a proton-antiproton ütközésekkor úgy lép fel energia, ahogy az elviekben nem történhetne meg.

 
CERN
Fotó: Pixabay
 

Mit nevezünk erős kölcsönhatásnak?

A jelenség magyarázatához egy atom magjában kell körbenéznünk. 1932-ben James Chadwicknek asikerült bebizonyítania, hogy az atomok magjában nem csupán pozitív töltésű protonok vannak jelen, hanem semleges töltésű neutronok is. Lényege, hogy az atommagban az azonos töltések jelenléte taszító hatást jelent. Hogy a mag mégsem esik darabjaira egy, a töltések okozta feszültséget semlegesíteni képes szubatomi részecske jelenlétét feltételezi. Ezek a neutronok, a két magbéli részecske együttes nevükön nukleonok közt kapcsolatot nevezzük erős kölcsönhatásnak.

Azt is hozzátette Csörgő, hogy gyakorlati hasznát jeleleg nem tudjuk megjósolni, most a nem várt eredménynek kell örülni.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva, a műsor második felében.

Utópia
21.03.09 19:22
Riporter: Neuman Gábor