„Támogassa
Reggeli gyors

EU-s támogatás – A finnek eltökéltek

7/08/2019 14:45

| Szerző: Klubrádió

Az európai polgároknak kezd elegük lenni abból, hogy a pénzükből tartják fenn magukat olyan korrupt, autoriter rendszerek, mint az Orbán-rezsim.

2019. augusztus 07. Reggeli gyors - részlet 19.08.07. Kertész János
07:16
00:00

Tarthatatlan, hogy Orbán korrupt és autoriter rendszere az európai adófizetők pénzéből él – ezt a véleményt fejtette ki Kertész János akadémikus a volt finn nagykövet cikkével kapcsolatban. Petri Tuomi-Nikola azt írta nemrég, hogy Magyarország az EU egyik legkorruptabb országa, a mostani rendszernek azért van szüksége uniós támogatásra, hogy fenntarthassa az intézményi korrupciót. Finnország számára azonban nagyon fontos a jogállamiság, a közös értékek megerősítése az uniós elnökség idején.

Kertész János, a CEU oktatója, aki mintegy húsz éve jár Finnországba, most is dolgozik ott vendégkutatóként, erre reagált. A finnek -talán azért, mert még hisznek a finn-magyar nyelvrokonságban- különösen figyelnek Magyarországra, kollégái csodálkozó szemekkel kérdezik, hogy mi történik ott. Az akadémikus azért írta meg véleményét, mert szerette volna tudatni, hogy Magyarországon nem mindenki gondolkodik úgy, mint a kormány.

Kertész János úgy véli, hogy a volt nagykövet meglátása helyes. Megengedhetetlen, hogy Orbán autoriter rendszere lefölözi az uniós támogatásokat. Nem azt gondolja, hogy Magyarországnak nem kellene pénzt kapnia, hisz nem akar rosszat az embereknek, hanem az ellenőrzés fontosságára hívja föl a figyelmet, az uniós támogatás elosztására.

Felmerül persze a kérdés, hogy mit tehet az Európai Unió? Eddig tulajdonképpen csak verbális figyelmeztetéseket adott, intézményes, érdemi lépéseket nem tett. Orbán kormánya minderre támadással, hangoskodással reagál. Kertész János úgy véli, hogy a finnekben több az eltökéltség, mint az előző elnökségekben. Ők is látják, az embereknek kezd elegük lenni abból, hogy autoriter rezsimek fenntartására megy el a pénzük. Ezt a politikusoknak is figyelembe kell venniük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Reggeli gyors
2019.08.07. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter