„Támogassa
Reggeli gyors

Erzsébet halála után teljesen más uralkodói szemlélet jöhet

9/09/2022 12:50

Miért volt népszerű II. Erzsébet angol királynő? Mi viselte meg az utóbbi években, és milyen lesz az új uralkodói szemlélet? Erzsébet halálával fia, Károly vette át a brit trónt, akinek más az uralkodói stílusa, ezért határozottabb uralkodásra számíthatunk, mondta a Reggeli gyorsban Shenouda Nóra a „Royal sztorik és királyi krónikák” blog szerzője.

2022. szeptember 09. Reggeli gyors - részlet 2022.09.09. Shenouda Nóra
07:32
00:00

Ő egy álló csillag volt a brit monarchia egén, mondta a csütörtökön meghalt II. Erzsébet kriálynőről Shenouda Nóra a „Royal sztorik és királyi krónikák” blog szerzője. A Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy Erzsébet kiszámítható volt, szilárd és megbízható. Miközben a politikai környezet változott, ő a férjével kiegyensúlyozott, szinte kispolgári életet éltek, ahogy a nagyapja és az apja tette is tette, mondta a blogger, aki szerint ez rengeteget számított az embereknek.

II. Erzsébet halála – Nagy-Britannia
 
II. Erzsébet halála – Nagy-Britannia
 
London, 2022. szeptember 9. II. Erzsébet királynő tiszteletére elhelyezett virágok a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-én. II. Erzsébet brit uralkodó életének 97., uralkodásának 71. évében szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Fotó: Kirsty Wigglesworth
 

 

Miközben uralkodásának a 70 éve "óriási társadalmi változás ment végre", Erzsébet rengeteg britnek az állandóságot képviselte: szerinte ennek köszönhető a népszerűsége.

Arról is beszélt, hogy Erzsébetnek "fantaszikus a humora", amit állami eseményeken néha meg is csillantott. Szerinte az Erzsébetről szóló filmsorozat jól mutatta be ugyanakkor a szotikus alkatát. "Ha valamit fel lehet róni neki, hogy nagyon nehezen mozdult az idővel" - mondta. Nem volt egy nagy reformer, csak akkor változtatott a dolgokon, amikor már muszj volt, de legalább változtatott, mondta Shenouda Nóra.

Nem élt rejtőzködő életet, szerinte "rengeteg információ kiszivárgott" róla. Arról is beszélt, hogy Erzsébetet az utóbbi évek botrányai, mint András fiának a hirhedt pedofillal, Epstein való kapcsolata, Harryék kiválása a családból megviselték, és Fülöp herceg halála is szörnyű hatással volt rá.

Szerinte a britek egy része most identitásválságot él meg, hiszen II. Erzsébet 70 évig volt királynő. De arra is számít, hogy most azok a lobbi csoportok is akcióba lendülnek, amelyek azért kampányolnak, hogy szűnjön meg a Monarchia, főleg, mert Károly király nem túl népszerű. A politikusok sem örülhetnek annyira Károlynak, mert ahogy Shenouda Nóra emlékeztetett, a kilencvenes években Károly számos nyílt levélben kritizálta a döntéseket, és most is attól tartanak, majd majd megpróbál beavatkozni a politikába. Igaz, szigorú alkormányos keretek kötik a kezét, de a blogger szerint proaktívabb uralkodásra számíthatunk.

Beszéltek továbbá a királynőről és a családjáról készült filmsorozatról, és arról is szó esett, hogy minek köszönhető a család és a Monarchia népszerűsége.