„Klubrádió
Reggeli gyors

„Ennyire ritkán utál valakit a kormány”

23/12/2019 15:01

| Szerző: Klubrádió

A Politikatörténeti Intézetnek egy nem jogerős bírósági ítélet szerint mennie kell a Kúria épületéből. A második Fidesz-kormány óta tartó harcról Földes György ügyvezető igazgatót kérdeztük, aki azt mondta: ez is része az értelmiség kalodába zárásának.

2019. december 23. Reggeli gyors / részlet, Földes György (19.12.23.)
06:53
00:00

Született egy nem jogerős főváros törvényszéki döntés arról, hogy a Politikatörténet Intézetnek távoznia kell a Kúria épületéből, a nagyon régóta húzódó perről Földes György történészt, az intézet ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Ez azt jelenti, hogy egy újabb pert vesztettek el, arra szólítja fel őket a kormány, hogy 30 napon belül hagyják el az épületet. Amelyben országos jelentőségű levéltár és könyvtár működik az ő tulajdonukban, plusz a tudományos műhely, és mindezt a kormány ezt az utcára tenné. Semmilyen ellentételezést nem akarnak adni nekik, ami elég jól leírja ennek a rendszernek az állapotát – mondta Földes György. Hangsúlyozta: fellebbeznek, addig nem költöznek ki, amíg meg nem térítik a jogos igényeiket, a használati jog ellenértékét, a beruházásaik ellenértékét, és a levéltári anyagok felelős őrzéséért járó díjat.

 
A Politikatörténeti Intézet (Budapest) levéltárának kutatószobája (wiki/Kovács Péter)
 


Azt mondta: azóta tart ez, amióta Fidesz-kormány van, először is elvették az állami költségvetési támogatásukat, szinte ellehetetlenítve az intézet működését, majd 2012-től államosították az általuk őrzött levéltár nagy részét. És amikor ezt sérelmezték, akkor berakták az alkotmányba (alaptörvénybe), hogy bizonyos levéltári anyagokat hova kell elhelyezni. Földes György nem akar viccelődni, de valószínűleg a benini köztársaság alkotmányában sincs ilyen tétel. Olyan helyzetbe hozzák a bíróságot politikai döntésekkel, hogy a bíróság tudjon mire hivatkozni.

Közölte: elsősorban anyagiakat akarnak cserébe, de ha kapnak egy megfelelő épületet és valamilyen ellentételezést, akkor „rendben lenne” a dolog. A kormány egyébként az elmúlt nyolc évben 2-3-szor is tett olyan gesztust, hogy tárgyalnának, de mindig a héják győztek a galambok fölött, és ennek fizetik a kárát ők is, ahogy az az egész szellemi élet is ilyen helyzetben van, és remélik, hogy szolidaritást vállalnak velük. Arról már született bírósági döntés, hogy a levéltár őrzését ki kell fizetni, ott van a határvonal Földes György szerint.

Ahogy műsorvezetőnk, Szénási Sándor megfogalmazta: „ennyire ritkán utálnak valakit”. A történész azt mondta: velük kezdték ezt a sort, folytatták az '56-os intézettel, a Lukács György archívummal, a CEU-val, az Akadémiával, ez az értelmiség kalodába szorítása. Fő kutatási területük a 20. századi történelem, ellenpontja „a kormány gyalázatos emlékezetpolitikájának”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2019.12.23. 08:20
Műsorvezető: Szénási Sándor