„Klubrádió
Reggeli gyors

Elmebeteg ember vitte Európát ismét háborúba

25/02/2022 11:37

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Interjúnk Cecile Shea-vel, a Chicago Council for Global Affairs elemzőjével készült.

2022. február 25. Reggeli gyors - Csernyánszky Judit interjú: Cecile Shea- 22.02.25.
04:28
00:00

Mit szólt ahhoz, hogy Putyin lenácizta az ukránokat, még a kormányt is?

Én mint egy holokauszt túlélő lánya, iszonyatosan megbántódtam. Putyin félreértelmezi ezt a szót, másrészt lenézi az ukránokat. Ez annak egyértelmű jele is, miként manipulálja az embereket és a sajtót, de még a közösségi hálót is. 

Cécile Shea, a Chicago Council elemzője két évtizeden át diplomáciai szolgálatot teljesített zömében Ázsiában.

Milyen kilátásai vannak Ukrajnának a NATO beavatkozása nélkül?

Nagyon bízom abban, hogy a színfalak mögött számos műveletet egyeztetnek, főképp azt, hogy hogyan jutnak el az ukránokhoz a hírszerzési információk. Segítenek majd a menekültek biztonságba helyezésében, és Magyarország az egyik ország, ahová majd nagyobb számban érkeznek menekültek.

 
Cécile Shea

 

Vajon Csernobil kezeléséhez lesz-e elég szakértelmük az oroszoknak? Vagy ha tagországot kibertámadás ér, mit tesz a NATO?

A fejleményeket látva Ukrajna vagy annak egy része csúfos vereséget fog elszenvedni.

Ma reggel épp az 1956-os magyar események jutottak az eszembe: az oroszok túlereje. A magyaroknak nem volt olyan védelmi képeségük, mint most az ukránoknak, de katonailag ők sem tudnak versenyre kelni. Magyarországot évtizedekre megszállták, és itt is még minden nap lesznek halottak. Mint Afganisztánban, amelynek csúfos kudarca idézte elő részben a Szovjetunió szétesését.

Ki tudja megállítani Putyint?

Először inkább azt kérdezném, miért nem állítottuk meg 10 évvel ezelőtt? Akkor még meg lehetett volna. Ebben bűnösnek érzem a Nyugatot, beleértve magunkat is. De még a briteket is. Hisz tétlenül néztük, hogy még itt, a mi területünkön is embereket öljenek meg, tétlenül néztük a grúz drámát, az ukránok elleni kibertámadásokat, hogy újságírókat, de még orvosokat is megöljön, akik a Covid miatt bírálták.

Hagytuk, hogy a szörny még őrültebb legyen. Eközben mentek fel az energiaárak, vagyonos barátai gyarapodtak, az emberek pedig hisznek benne, mert elrejti előlük az igazságot.

Európában elakadhatnak a gázszállítások, szerintem Biden arra kényszerül, hogy olajat exportáljon Európába.

Az új világrend, amit vizionál, meg fog valósulni?

Az új világrend nagyban függ Kína válaszlépéseitől. Az Egyesült Államoknak szép lassan rá kellene ébresztenie Kínát, hogy Putyin mellé állni, nem nem jót jelent. Habár szerintem erre Kína maga is rájön, amikor hosszútávú érdekeit nézi, hogy a mentálisan beteg, őrült emberrel nem érdemes bármit is kezdeni. Közben persze Kína figyel is, hogyan reagál a világ Putyin háborújára, és ha nincsenek súlyosabb következmények, akkor semmi sem fogja visszatartani attól, hogy Tajvant lerohanja. No, az aztán igen nagy katasztrófa lenne az egész világ számára.

Ki és hogyan fogja Putyinon számon kérni, hogy Európát háborúba vitte?

Alapvetően őt magát személyesen szankciókkal. Igaz, a vagyonát átruházhatja, és nem nagyon tudjuk, hol vannak nagyobb vagyonelemek el rejtve. Bebörtönözni? Bíróság elé állítani? Háborús bűnökért elítélni?

Putyin még mindig népszerű a hazájában. A Szabad Európához hasonló médiát kellene működtetni, hogy megtudják az emberek róla az igazságot. Hogy felelős több ezer ember haláláért a saját hazájában, de még külföldön is.