„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Elképzelhető, hogy valami még előkerül Magyar Pétertől, most nincs más"

26/03/2024 22:57

| Szerző: Klubrádió

Bárándy Péter ügyvéd szerint az ügyészségen lejátszott hanganyag-részletek alátámasztják, hogy Magyar Péter legutóbbi három tényállítása nem alaptalan. Magyar Péter jogi képviselője úgy véli, indokolt lenne tanúként beidézni Varga Juditot és Rogán Antalt. Az ügyészek és ő kérdezte, hogy vannak-e hasonló bizonyítékok Magyar tarsolyában, erre olyan választ kaptak: "elképzelhető, hogy valami még előkerül, most nincs más".

2024. március 26. Megbeszéljük - részlet Bárándy Péter 2024.03.26.
14:02
00:00

Hogyan zajlott a keddi ügyészi meghallgatás? „Elvtársi, baráti légkörben” – fogalmazott ironizálva Bárándy Péter, Magyar Péter jogi képviselője a Megbeszéljük adásában. Majd hozzátette: tényleg nyugodt volt a légkör.

Mint mondta, lejátszották az ígért hanganyagot, amely valószínűleg telefonnal fölvett beszélgetés, ezt kis erőlködéssel, de lehetett érteni. Ezek a hanganyag-részletek szerinte alátámasztják, hogy Magyar Péter legutóbbi három tényállítása nem alaptalan. Így pedig az ügyészség nyilvánvalóan nem hajolhat el az elől, hogy további vizsgálatot folytasson. Amihez önmagában a hangfelvétel és a tanú meghallgatása „elkerülhetetlenül elegendő alap”.

Elmondta, egy ilyen meghallgatáson először rákérdeznek a felvétel körülményeire, arra, milyen módon, milyen elhatározás alapján készült, majd a felvételről tesznek fel kérdéseket, például arról, hogy milyen tartalmat gondol a tanú annak egyes részeihez. Arra a kérdésre, hogy előbbre is jutottak-e, a tanúkihallgatás végén az ügyészség szerinte többet tud-e, mint a felvétel lejátszása után, az ügyvéd igennel válaszolt. Hozzáfűzte: a felvétel ismerője hozzáfűzhet és hozzá is fűzött ahhoz bizonyos pluszinformációkat, például, hogy milyen szövegkörnyezetbe illeszkedik egy adott mondat, mi előzte meg, ha utalás van benne, az hova kapcsolódik.

Azzal kapcsolatban, hogy szerinte beidézhetik-e tanúként Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert, Magyar Péter volt feleségét és Rogán Antal kabinetminisztert, Bárándy Péter úgy válaszolt: szerinte ezek az idézések indokoltak lennének, lesznek, és nem hiszi, hogy az ügyészség el akarja kerülni őket.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyének megismételt e
 
Bárándy Péter
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

A hangfelvétel közzététele után nyilatkozott több ismert ügyvéd is, aki szerint hivatali visszaélés és minősített adattal visszaélés miatt eljárást kellene indítani, ezek Magyar Péter jogi képviselője szerint középsúlyú, „szemmel látható” bűncselekmények.

A hangfelvételt „ott ismertük meg” – közölte, vagyis együtt hallgatták az ügyészekkel. Arról nemcsak ő kérdezte meg az ügyfelét, hanem az ügyészek is, hogy vannak-e további, hasonló bizonyítékok a tarsolyában, erre olyan választ kaptak: „elképzelhető, hogy valami még előkerül, most nincs más”. Ha új bizonyítékok bukkannak fel, akkor új kihallgatást kell kérniük, de nem tud róla, hogy lennének ilyenek.

Jelezte, néhányszor közbe kellett szólnia, de ez természetes, mert Magyar Péternek „a bőrére megy” a dolog, még ha ő is képzett jogász, szükség van egy e tekintetben kívülálló, de mellette álló szakember jelenlétére és esetenkénti közbelépésére. Az előbbi kifejezést Bárándy Péter abban az értelemben használta, hogy Magyar nemcsak büntetőeljárásban tanú, hanem úgy tűnik, egyre inkább közéleti szereplő, vagyis az ügy kimenetele befolyásolja majd a hitelességét pozitív vagy negatív irányban.

Azt viszont nem gondolja, hogy ebben az ügyben Magyar Péter gyanúsított lehetne, mert ha az állításai alátámasztást nyernek, akkor mások ellen képzelhető el valamilyen fellépés, ha nem, akkor ez elmaradhat, de olyan helyzetet nem tud elképzelni, hogy az ellenkezőjük válik bizonyítottá, mert az kellene ahhoz, hogy ellene, tehát a jelenlegi tanú ellen legyen büntetőjogi fellépés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. március 26., kedd 16:30
Műsorvezető: Bolgár György