„Klubrádió
Hetes Stúdió

Éljen a szabadság(megváltás)! – Lampé Ágnes jegyzete

30/11/2019 15:01

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Hogy nem szakadt le az ég, amikor a határidő előtt épp egy nappal Láng értesítette a II. kerületi polgármesteri hivatalt, hogy ennek a 154 nap ki nem vett szabadságnak pénzbeli megváltását kéri! Egész konkrétan bruttó 7,3 millió forintot, sőt, további 3 millió forint végkielégítést, amit persze nyilván meg is kap.

2019. november 30. Hetes Stúdió-részlet (2019.11.30. Lampé Ágnes jegyzete)
02:18
00:00
Próbáltam kiszámolni, hogy jöhet össze valakinek 154 nap ki nem vett szabadság. Nem volt könnyű. Pedig létezik ilyen, Láng Zsolt, korábbi II. kerületi polgármester gyűjtötte össze ezt a laza öt hónapot. És nem ő az egyetlen.

Próbáltam elképzelni, hogy lehetséges ez. Évekig nem ment szabadságra? Annyi dolga, intéznivalója, iskolaátadása volt, hogy nem engedhette meg magának és végiggürizte az éveket, szinte egyetlen pihenőnap nélkül? Láng ugyanis az elmúlt öt évben átlagosan nyolc nap szabadságot vett ki.

Próbáltam megérteni, hogy lehet az, hogy senki nem tudta helyettesíteni? Minden nap reggel nyolctól délután ötig bent ült a hivatalban? Senki nem kérdezte meg, nem akar-e pihenni? Hogy nem akar karácsonyra, Húsvétra, születésnapra, nyári pihire kivenni pár napot? A nyolc elég volt mindenre?

Majd próbáltam átvinni, hogy nem szakadt le az ég, amikor a határidő előtt épp egy nappal Láng értesítette a II. kerületi polgármesteri hivatalt, hogy ennek a 154 nap ki nem vett szabadságnak pénzbeli megváltását kéri. Egész konkrétan bruttó 7,3 millió forintot, sőt, további 3 millió forint végkielégítést, amit persze nyilván meg is kap. Tehát baromira megéri, ha az ember nem megy el szabadságra, és éveken át – hivatalosan legalábbis – megállás nélkül dolgozik.

Persze nem mindenkinek éri meg ennyit dolgozni. A sima munkavállaló ilyet nem tehet. Mindenki másnak legkésőbb március végéig ki kell venni az előző évről megmaradt szabadságát. Ha nem teszi, nemhogy megváltás, egyetlen forint sem jár érte. Sőt, simán elveszik, eltűnik. Nyugodtan értesítheti erről a polgármesteri hivatalt, jól kiröhögnék.

A megható kifejezéssel élve: távozó közszolgálati tisztviselőknek, köztük a polgármestereknek, minden másképp van. Ők dolgozhatnak látástól vakulásig. Ha pedig harminc napon belül nem létesítenek új jogviszonyt, a szabadságmegváltásuk miatt három napon belül írásban kell értesíteniük volt munkáltatójukat. És akkor dől a lé a sok ki nem vett szabadságért.

És végül azt is próbálom elképzelni, ez az egész úgy alapból hogyan lehetséges? Megy a szöveg jogállamról, demokráciáról meg egyenlő bánásmódról, miközben a szemünk előtt minden tök másképp történik. 

Lampé Ágnes jegyzete a 2019. november 30-i Hetes Stúdióban hangzott el.