„Klubrádió

Elhunyt Baló György televíziós újságíró

18/03/2019 16:52

| Szerző: Klubrádió

Hétfő reggel meghalt Baló György újságíró. Több mint negyven éve televíziózott, rengeteg nagy hatású, legendássá vált műsor kötődik a nevéhez.

Hetvenegy éves korában meghalt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima-díjas újságíró - közölte a hirado.hu.

Baló György 1947-ben született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának angol–német szakán diplomázott 1970-ben.

Egyetem után az MTV Híradójánál kezdett el dolgozni. 1975-től a televízió külpolitikai szerkesztőségének munkatársa, később a szerkesztőség helyettes vezetője lett. 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatorna igazgatója és a televízió választási irodájának vezetője. Olyan műsorok köthetők a nevéhez, mint a Panoráma, a Stúdió, a Hírháttér vagy a Napzárta.

A kereskedelmi televíziózásban folytatta munkáját 1997-től, a TV3 műholdas csatorna vezérigazgatója volt.

2000-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt. Két évvel később az MTV kulturális igazgatójává nevezték ki. A köztelevíziónál A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztője, majd a többi között Az Este és A Szólás Szabadsága és a Kedd 21 című közéleti-politikai háttérműsoroknak dolgozott.

2012-ben távozott az MTV-től, de 2010 nyarától már nem került képernyőre. 2015-től az RTL Klubnál vezetett műsort Magyarul Balóval címmel. 2019. január 7-én bejelentette, hogy saját kérésére a műsort felfüggesztik.

Műsorvezetői tevékenysége mellett oktatott is, a többi között az ELTE Szociológiai Intézetében, ahol posztgraduális képzésben tanított televíziós menedzsmentet, illetve előadások tartott amerikai egyetemeken a German Marshall Fund szervezésében.

Baló György az újságíróról és közönségéről egy interjúban azt mondta:

A magyar média egészének talán legkártékonyabb szakmai tévedése, hogy túlbecsüli a közönség ismereteit, tényleges lexikális tudását, de súlyosan alábecsüli a befogadók intelligenciáját. Naponta számtalan olyan információ zúdul mindenkire, amit alapos ismeretek nélkül nem lehet megérteni. Ezért ezek a közlések hatástalanok. A befogadók elengedik őket. A közönség nagyon sok mindent megért, de nem szabad a nézőket érthetetlen szövegekkel elriasztani, mert az ember villámgyorsan elveszíti őket. Úgy kell írni, beszélni, mutatni, hogy mindez előzetes tárgyi tudás nélkül érthető és követhető legyen.

A magyar média helyzetéről pedig néhány éve – arra a kérdésre, ma milyen pályát választana – ezt nyilatkozta:

Biztos nem lennék újságíró, se televíziós. Nem tudom, hogy a mai világban, különösen Magyarországon létezik-e független média. A rendszerváltozás egyik legnagyobb hiányossága volt és maradt, hogy nem sikerült megteremteni az igazán független, szuverén közmédiát, amire nagyon nagy szükség van. Ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia, és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia