„Klubrádió
Reggeli gyors

El tudja képzelni, hogy egy szavazókörben csak fideszes munkatársak vannak? A Fidesz igen!

21/10/2021 11:05

| Szerző: Klubrádió

Legalább húszezer önkéntes választási megfigyelőt keresnek az ellenzéki pártok, hogy mindenhol ott tudjanak lenni a szavazóhelyiségekben, ahol ha csak kormánypártiak vannak, bármi előfordulhat, ahogy 2018-ban elő is fordult. Már több mint hétezren jelentkeztek, hogy jelenlétükkel a választási csalást csírájában is elfojtsák.

2021. október 21. Reggeli gyors (2021. október 21., csütörtök 06:00)
139:57
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A beszélgetést a lejátszóra kattintva 34:25-től hallgathatja meg)

3200 településen, több mint tízezer szavazókörben lehet majd leadni a szavazatunkat a jövő évi parlamenti választáson. Hogy mi történik a szavazatunkkal, hogy hogyan szelektálnak a helyi választói bizottságok, az nagyban attól függ, hogy csak kormánypártiakkal töltik-e fel ezeket a szavazóköröket, vagy sikerül-e minden ilyen helyen ellenzékieket is beállítani, akik szólhatnak, ha csalást látnak.

Az önkéntesek toborzását a Tiszta Választásokért Alapítvány önkéntese, Ruskal-Klemm Csilla elmondta, hogy kezdeményezésük a hat ellenzéki párthoz kötődik, de több politikus és híres ember is felkarolta az ügyet, és megosztásaikkal felhívják a figyelmet a lehetőségre. Köszönik nekik, mondta.

A kezdeményezésben részt vevők azért tartják fontosnak, hogy legalább 20 ezren ott legyenek a választásokon, mert például 2018-ban a szavazókörök 43%-ban egyáltalán nem volt nem kormánypárti szavazatszámláló, és később az adatokból kiderült, hogy valamilyen módon ezeken a helyeken 10 bázisponttal magasabb volt a Fideszre leadott szavazatok száma.

Naponta kétezer szavazatszámláló jelentkezik náluk, így csütörtök reggelig már 7700-an csatlakoztak. Ruskal-Klemm Csilla emlékeztette a hallgatókat, hogy nemrég egy választási szakértő, Tóth Zoltán éppen a Klubrádióban fejtette ki, hogy ezen a toborzáson már egy éve kellene dolgozni, és ők pont egy éve dolgoznak rajta. A csapatot 95 önkéntes alkotja, különböző szakmában tapasztalt magyar szakemberek.

Választás 2018 - Hagyományőrző huszárok szavaznak
 
Vác, szavazás
 
Vác, 2018. április 8. Juhász Dénes (b) és Turtsányi Gábor Koppány hagyományőrző huszárok leadják szavazatukat az országgyűlési képviselő-választáson a váci Madách Imre Művelődési Központban 2018. április 8-án. A huszárok az 1849. április 10-én lezajlott váci ütközetet elevenítik fel a 30. Tavaszi Emlékhadjárat elnevezésű hagyományőrző rendezvényen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Szerencsére nagyon szórt, hogy honnan jelentkeznek megfigyelőnek az emberek, "az ország nagy része lefedett, de vannak még fehér foltok". Választási megfigyelőnek a 20k.hu-n oldalon lehet jelentkezni, a kisebb településekre is várnak még jelentkezőket.

A menete a jelentkezésnek, hogy az említett oldalon a jelentkező megadja a nevét, címét, az irányítószámot, amiből a szervezők látják, hogy az ország mely részén már vannak jelentkezőik. Aztán meg kell erősíteni az e-mail címet, majd nem sokkal később küldenek egy adatlapot, ezt ki kell tölteni, és azon meg kell jelölni a három helyet is, és megadni egy távolságot, amennyit még a jelentkező hajlandó megtenni. A szavazatszámlálásnál ugyanis korán reggel már ott kell lenni, és késő éjszakáig elhúzódhat a feladat, illetve a választás előtti héten, egy hétköznapi napon el kell menni egy eskütételre is.

A lemorzsolódás és az esetleg még előre nem látott események miatt a szervezet célja inkább a 30 ezer ember összegyűjtése.