„Klubrádió
Esti gyors

Egyre jobban kedveljük az Európai Uniót

19/02/2020 22:39

| Szerző: Klubrádió

Furcsán hangzik, de a 7-es cikkely szerinti eljárás gyorsítása szimpatikusabbá tette az EU-t, mert sok évi helyben toporgás után kiderült: törődik Magyarországgal.

2020. február 19. Esti gyors - részlet 20.02.19. Pulai András
04:04
00:00

Emelkedik az Európai Unió népszerűsége a magyarok között, novemberi felmérés szerint a lakosság 53 százaléka gondol pozitívan a közösségre. Korábban ez a szám 43 volt. Az eredmény az Eurobarometer kutatás szerint a 6. legpozitívabb az unióban.

Vajon minek tudható ez be? Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője beszélt az okokról.

Az egyik az lehet, hogy a korábban markánsan EU-ellenes párt a Jobbik, ma már nem az. Akik azok voltak, átvándoroltak a Fideszhez, amely mutat bőven ilyen jeleket. Mellesleg a kormánypárti szavazók között is nő azoknak a száma, akiknek tetszik az EU. A másik ok lehet a Brexit. Az adatfelvételkor már látszott, hogy az egész folyamat, sőt maga a kilépés nem tetszik a nem brit uniós polgároknak. A harmadik ok talán a legfurcsább. Ez pedig a 7-es cikkely szerinti eljárás tényleges megindítása, felgyorsítása. Pulai András véleménye szerint ez azért szimpatikus a magyarok egy részének, mert a sok tehetetlenkedés után megmozdulni látják az EU-t, ami azt jelzi, hogy törődnek Magyarországgal.

Bizonyára változik a helyzet, amikor világossá válik, hogy a jövőben nem érkezik, nem érkezhet annyi támogatás, mint eddig. Ezt megpróbálhatja a kormány úgy kommunikálni, hogy a gonosz Brüsszel nem hajlandó pénzt adni, akkor sokan elfordulhatnak az uniótól. Amennyiben a kormány nem ezt az utat választja, vagy nem sikerül neki átvinni a negatív kommunikációt, akkor nyilván kevesebb ábrándulnak ki a közösségből.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.02.19. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor