„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy kivágott magánerdő miatt lepleződött le e NATO-terv

10/06/2021 09:39

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon Gyulafirátót közelében 3000 katonának tábort építenek. A beruházás még jobban felborította a helyiek egyébként is ágyúdörgéstől hangos életét.

A Veszprém megyei Gyulafirátót csodálatos környezetéről híres, meg arról, hogy évtizedek óta az aktuális katonai blokk egyik gyakorló színhelye. Pár évtizede még egy szovjet tank gázolt halálra valakit a helyi kocsmánál, mostanában viszont egy pár drón és az éjszakai hadgyakorlatok hangjai, továbbá egy nagyobb szabású katonai beruházás keltettek riadalmat a faluban. Amrein Csaba, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke volt a Reggeli gyors vendége.

2021. június 10. Reggeli gyors - részlet 21.06.10. Amrein Csaba
06:24
00:00

Hetekig tartó nemzetközi hadgyakorlatokat tartanak, éjjel-nappal lőnek, de ez nem új keletű dolog, hiszen a Gyulafirátót közelében lévő lőtér már a szovjet időkben is probléma volt. De most kicsúcsosodott a tiltakozás, ugyanis a területre egy 3000 fős NATO-tábort is felépítenek, amiről a helyieket "elfelejtették" tájékoztatni.

"A kommunikáció abszolút nem működött" - mondta Amrein, aki szerint úgy derült fény a tervre, hogy véletlenül egy magán erdőt is kivágtak, a tulajdonos pedig kiment megnézni, majd a Facebookon megkérdezte, hogy ez mi. Csak hosszabb utánajárás után derült ki, hogy már 2016-ban engedélyezték a tervet.

"Az a félelmünk, hogy katonaváros épül". A helyiek egyeztetéseket kezdeményeztek a Honvédelmi Minisztériummal, mert szerintük a hadgyakorlatok az eddigieknél is gyakoribbá válnak, élhetetlen lesz a település, és felmerült az is, hogy a Veszprémet is ellátó karsztvízbázist nem veszélyezteti-e a terv, mondta a helyi aktivista.

Hadgyakorlat Magyarországon
 
Hadgyakorlat, Gyulafirátót
 
Gyulafirátót, 2018. június 14. Légvédelmi harci eszközök a Tobruq Legacy 2018 DV Day légvédelmi rakétaharcászati gyakorlat utolsó napján tartott bemutatón az MH Bakony Harckiképző Központ területén, Gyulafirátót határában 2018. június 14-én. A gyakorlaton 19 ország közel ezer katonája vett részt 300 technikai eszközzel. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

Mivel a beruházást már nem tudják megakadályozni, a helyiek a normális együttélés érdekében szabályok közé szeretnék terelni a NATO-falu működését. Hogy például éjjel 11 után, hajnalban és hétvégén ne legyenek gyakorlatok. Garanciákat szeretnének kapni, hogy a település élhető marad, és kompenzációt kérnek: a régóta beígért elkerülő utat zajvédő fallal. A szervezet elnöke szerint a miniszter nyitott volt, és a minisztérium hajlandó az együttműködésre.