„Klubrádió
Dobszerda

Egy jelmeztervező mindennapjai

12/05/2021 15:26

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Szakács Györgyi a közelmúltban kapta meg a szakma életműdíját hosszú és gazdag jelmeztervezői karrierjéért. A Dobszerdában nemcsak egy jelmeztervező mindennapjaiba tekinthettünk be, de az is kiderült, milyen élmények vezettek ahhoz, hogy ezt a szakmát válassza vendégünk.

2021. május 12. Dobszerda (2021. május 12., szerda 20:00): Szakács Györgyi
49:55
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Szakács Györgyi valahogy mindig a legjobbkor dolgozott és dolgozik  a legfontosabb színházak társulataiban, a Kecskeméti Színházban, a Nemzetiben, Kaposváron, vagy épp a Katonában. A legsikeresebb darabok örökre emlékezetes jelmezei általában az ő terveit dicsérik. Nem kevésbé sok olyan magyar filmre is igaz ez, amelyekben a ruha, az öltözék, a viselet lényegileg határozza meg egy-egy szereplő játékát. A Napszállta című filmben végzett munkájáért az International Online Cinema Awards (INOCA) díjra is jelöltek 2019-ben, de ő készítette az Idő van, a Jadviga párnája, a Bűvös vadász jelmezeit – és még oly sok felejthetetlen alkotáséit is.

A szakmához már gyerekként kapcsolódott, édesanyjának a Váci utcában volt divatszalonja, és rengeteg színházi és filmes munkájának köszönhetően 1986-ban Jászai Mari-, 1998-ban Kossuth-, 2015-ben Hevesi Sándor-díjat kapott, 12-szer nyerte el a Színikritikusok díját, a napokban pedig a a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa lett, azaz a szakma elismerését is megkapta.

Tud néhány óriási titkot, s abban reménykedtünk, ezeket megosztja velünk.

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Dobszerda
2021. május 12. szerda 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia