„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy ilyen erkély felújítása meghaladja az egymillió forintot

13/01/2022 12:27

| Szerző: Klubrádió

Szerda hajnalban egy Váci úti társasház harmadik emeleti kiszakadt erkélykorlátja miatt a járdára esett egy 53 éves nő, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Kinek a feladata ellenőrizni a régi házak erkélyeit? A választ Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke adta meg.

2022. január 13. Reggeli gyors - részlet 22.01.13. Kaplonyi György
06:31
00:00

A budapesti társasházak erkélyei nincsenek a legjobb állapotban, a tulajdonosok általában ezt hagyják utoljára. Ez az erkély speciális, kökorlátos – általában Pesten vannak ilyenek –, mészkőből készült – mondta a Klubrádió ingatlanos magazinjának állandó szakértője.

Kiszakadt egy erkély korlátja, kizuhant és életét vesztette
Budapest, 2022. január 12. Társasház erkélyének kiszakadt korlátja a főváros XIII. kerületében, a Váci úton 2022. január 12-én hajnalban. A harmadik emeleti erkély korlátja kiszakadt, egy nő a járdára zuhant és a helyszínen meghalt. MTI/Mihádák Zoltán
 
 

Ha egy háznál indokolt lenne az erkélyek felújítása, de erre nincs a társasháznak pénze, akkor manapság már ez nem okoz akkora gondot, mert a társasházak részére állami kamattámogatásos hitelek vannak, elég komoly összegeket biztosítanak. Ezeknek az erkélyeknek a felújítása nagyon drága, meghaladja az egymillió forintot, és általában csak akkor fordítanak erre figyelmet, ha a homlokzatot újítják fel. Ami jogilag problémás, hogy maga az erkély nem osztatlan közös, hanem magántulajdonban van, az erkélyből csak a statikai részek tartoznak a társasházhoz, tehát valójában ez a lakástulajdonosok feladata lenne. Ezt az alapító okirat szabályozza, ahol általában csak annyi szerepel, hogy a tulajdonos köteles a saját tulajdonát karbantartani – vázolta a probléma hátterét a szakmai szövetség elnöke.

Kiszakadt egy erkély korlátja, kizuhant és életét vesztetteBudapest, 2022. január 12. MTI/Mihádák Zoltán
 

A függőfolyosónál más a helyzet. Ha életveszélyes állapotba kerül, akkor az állam kötelezi a házat a felújításra, amit jó esetben egy önkormányzati pályázatból és/vagy hitelből tudnak a tulajdonosok megvalósítani, ami sok esetben gondot okozhat, mivel a hitel törlesztőrészleteit a tulajdonosoknak kell fizetni. Ennek ellenére a szakember szerint az utóbbi években megváltozott a tulajdonosi hozzáállás. Ugyan egy felújítás előkészítése hosszú (1-1,5 évet) időt vesz igénybe, de ha ezen túlvannak, akkor általában meg tudják oldani a felújítást a társasházak, hisz még egy nagyobb lakás esetében sem haladja meg a plusz havi költség a 20 ezer forintot a ház hitelének törlesztésére – mondta el Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Kaplonyi Györggyel
2022. január 13., csütörtök 07:25
Műsorvezető: Mérő Vera