„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy embernyi étel megy a kukába

19/02/2020 16:09

| Szerző: Klubrádió

Évente és személyenként 68 kiló élelmiszer vész kárba Magyarországon. Számos szervezet számos programmal próbál javítani a helyzeten.

2020. február 19. Reggeli gyors - részlet 20.02.19. Kasza Gyula
05:15
00:00

Évi 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, egy része még azelőtt, hogy a boltokba kerülne. Ez egy ember testtömege, 68 kiló fejenként. Olyan, mintha minden család kihajítana 50 ezer forintot. Az étel jó részét maguk a fogyasztók dobják ki. Minél fejlettebb egy ország, annál többet.

Az árunak azt a részét, ami az élelmiszer-feldolgozóknál, kereskedőknél veszne el, viszonylag könnyű megfogni, többségük felajánlja az árut még akkor, amikor használható, vagyis nem járt le a szavatossági ideje. A másik részt, amely a háztartásokban megy kárba, már nehezebb megmenteni. Erre elindult Európában egy mozgalom, az úgynevezett élelmiszerbank, ami önkéntes felajánlásra alapul.

Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője, aki egyben az egyik itthoni program, a Maradék Nélkül vezetője, elmondta, hogy már a bevásárlásnál lehetnénk megfontoltabbak. Azaz túl sokat vásárolunk. A következő kritikus szakasz a tárolás, elkészítés, vagyis szerünk jó sokat főzni, nehogy kevés legyen, aztán a maradékot kidobjuk. Kasza Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a maradékok nagy része könnyen és jól lefagyasztható. Végül a tálalás az, amikor sok étel elvész, főleg olyan családokban, amelyekben gyerekek vannak. Ha már egyszer ki van szedve, persze nem tesszük vissza.

Ezt kellene belátnunk, kicsit változtatni a szokásainkon, ami nem kerül pénzbe, sőt pénzt hoz, és időt sem vesz el tőlünk. A szakember elmondta, hogy tapasztalatuk szerint az, akinek van egy pici konyhakertje, esetleg pár állatot tart, az sokkal jobban megbecsüli az élelmiszert akkor is, ha a boltban vette.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.19. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre