„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: A kormány elvileg elítéli a rendőri erőszakot, de Belaruszról hallgat

8/09/2020 13:44

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyar kormány 2010 óta arra építette a politikáját, hogy elítéli a rendőri erőszakot, ehhez képest a belarusz eseményekről, a brutalitásról, a letartóztatásokról, emberrablásokról hallgat – mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője. A belarusz kisebbség szervez szolidaritási demonstrációt a Kossuth térre.

2020. szeptember 08. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (20.09.08.)
05:00
00:00

Donáth Annát arról kérdeztük, hogy felszólal egy szerdai tüntetésen, amelyet a belarusz nép mellett kiállva tartanak. A Momentum EP-képviselője elmondta, a magyarországi belarusz kisebbség szervezi a Kossuth téren ezt a szolidaritási akciót, mert egy hónapja tüntetnek az országban „több százezren” az elcsalt választások ás az elképesztő rendőri brutalitás ellen, példaként említette, hogy hétfőn is tűntek el újabb ellenzéki vezetők. A belarusz kisebbség kérte őket is, hogy csatlakozzanak, Donáth Anna pedig azt mondta, aki hisz a szabadságban és a demokráciában, az mutasson szolidaritást. A tüntetőknek pedig azt javasolták a szervezők, hogy ha tudnak, fehér ruhában jöjjenek ki (az ottani tüntetések szimbólumai lettek a fehér ruhás nők, akik sokszor virágot visznek a rohamrendőröknek – a szerk.).

 
Aljakszandr Lukasenka (oroszosan Alekszandr Lukasenko) elnök elleni tüntetés, Minszk, Belarusz, 2020.08.23. (fotó: Homoatrox/Wikimedia Commons)
 


A másik ilyen jelkép a piros-fehér színkombináció, a belarusz tüntetők egyik szimbóluma – mondta, hozzátéve: tudatosan biztos nincs összekapcsolva a kettő, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem szabadságáért demonstrálók is a piros-fehér szalagot használják. Hozzátette: úgy tűnik, 2020 őszén ez a két szín válik a szabadság szimbólumává, reméli, egyre többen teszik ezt ki büszkén, megmutatva, hogy békésen és határozottan is ki lehet állni az elnyomás ellen.

A szervezők az alapvetően állampolgároktól kérnek szolidaritást. Donáth Anna hozzátette: a magyar államnak viszont rengeteg lehetősége lett volna az elmúlt hónapban elítélni azt, ami Belaruszban történik, ehhez képest hallgat. Az a kormány, amely 2010 óta arra építette a politikáját, hogy elítéli a 2006-os rendőri erőszakot, muszáj lenne megszólalnia, szomorú bizonyítvány, hogy nem teszi – fogalmazott az ellenzéki politikus.

A nyílt utcán rabolták el hétfőn Marija Kolesznyikova belarusz ellenzéki vezetőt maszkos férfiak és egy kisbuszban elvitték – számolt be a minszki tut.by hírportál. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Bárász Péter, negyven éve Belaruszban, Bresztben élő műfordító.

2020. szeptember 08. Reggeli gyors / részlet, Bárász Péter (20.09.08.)
06:28
00:00

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Donáth Anna/Facebook

Reggeli gyors
2020. szeptember 08., kedd 08.40
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert