„Klubrádió
Esti gyors

Belaruszban ott az erőszak, de már nem annyira véres

19/08/2020 20:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Lukasenko elnök utasította a biztonsági erőket, hogy számolják fel a tiltakozásokat, tisztítsák meg az utcákat, elsősorban Minszkben.

2020. augusztus 19. Esti gyors - részlet 20.08.19. Bárász Péter
04:28
00:00

Kétségtelen, hogy van összefüggés, de mégiscsak más, amit a belarusz elnök mond, és más, amit tesz. Ezt az emberek kiismerték már, mondja Bárász Péter, aki jó ideje él Bresztben. A hírek szerint Lukasenko utasította a biztonsági erőket, hogy söpörjék ki a tüntetőket az utcákról, és a hatóságok valóban keménykednek is, de nem jobban, mint az utasítás előtt, sőt inkább talán kevésbé.

Persze mennek a letartóztatások, a bíróságokon folynak az eljárások, leginkább szabálysértési eljárásnak lehetne nevezni ezeket. Ám közben százakat engednek el országszerte az őrizetből, letartóztatásból. A számokkal persze csínján kell bánni, hiteles információkhoz jutni nem könnyű, főleg manapság.

Bárász Péter saját tapasztalatai alapján úgy értékelte a helyzetet, hogy a belarusz hatalom ijesztgeti az embereket, igyekszik megfélemlíteni őket. A morális erőszak nagyon is jelen van az országban, de Lukasenko lépései, illetve a parancsait követő erőszakszervezetek akciói már nem annyira véresek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.08.19. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor