„Klubrádió
Café Péntek

Csúcsra jár a nyár

30/06/2023 16:20

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Két (egykori) malomba is ellátogattunk, melyekben kiállításokat tartanak. Aztán Déri Miklós újabb fotóit mutattuk be és a Cirko-Gejzír moziban zajló Szánsájn Fesztiválra is eljutottunk a Café Péntekben.

2023. június 30. Café Péntek (2023. június 30., péntek 20:00)
51:23
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Csúcsra jár a nyár, így a mai műsorban a Balaton környékére is kitekintünk. "Nőábrázolások és ábrázoló nők" címmel nyílik kiállítás a Tapolca-Diszeli Első Magyar Látványtár gyönyörű malomépületében, amelyet a két kurátor a röviddel ezelőtt elhunyt egyik alapító, Gyökér Kinga emlékére rendez. Várkonyi Ádám társkurátort kérdeztük.

Első Magyar Látványtár
 
Első Magyar Látványtár
Első Magyar Látványtár
 

És ugyancsak a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin, a Csigó Malomban láthatóak, hallhatóak és élvezhetőek a nyáron a művészet legkülönbözőbb ágait bemutató rendezvények. Bartunek Katalin, a malom tulajdonosa mesélt a programokról és a Csigó Malomról.

Tavaly már megismerhettük a Káli-medencében élők két – némileg erőszakosan szétváló – csoportját, a "bebírókat" és a helyben lakókat Déri Miklós fotóművész óriásplakátjain. Most folytatja a sorozatot, amelyet hamarosan Kisörspusztán meg is nézhetünk. Erről beszélgettünk vele.

Bojár Iván András és Opavszkyné Gizella (Kisapáti) - Déri Miklós felvétele
 
Bojár Iván András és Opavszkyné Gizella (Kisapáti) - Déri Miklós felvétele
 

Azért persze Pesten sem szünetel a nyár, a napsütés és a kultúra. A Szánsájn Fesztiválon a Cirkóban az elmúlt idő legjobb filmjeiből válogatnak szörp és fröccs kíséretében. Deák Zsuzsannát kérdeztük erről.

Szánsájn Fesztivál 2023
 
Szánsájn Fesztivál 2023
 
Café Péntek
2023. június 30. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia