„Klubrádió
Ötös

Csiszár Imre: mindig nemzeti színházat csináltam

4/09/2019 15:04

| Szerző: Klubrádió

Már majdnem 250 darabot rendezett, 3 színházat igazgatott, és most is akad munkája bőven a szabadúszó rendezőnek, aki épp a rendszerváltás idején vezette a Nemzeti Színházat.

 

2019. szeptember 04. Ötös 19.09.04. Csiszár Imre
47:46
00:00

Ma már szabadúszó, de három színházat is vezetett korábban Csiszár Imre Kossuth-díjas rendező. Először Miskolcon, ahol országos hírű társulatot kovácsolt össze, amely nagyon összetartó is volt. Ám ahogy a világ változott, már nem az volt a fő szempont, hogy „kell egy csapat”, hanem az egyéni boldogulás. Sokan saját magukkal, s persze az anyagi helyzetükkel kezdtek foglalkozni. Az igazgató úgy döntött, hogy 10 év alatt korrodálódott a csapat, és a következő ciklusra már nem írta alá a szerződést. Szabadúszó lett.

Következett a Nemzeti Színház, nem sokkal a rendszerváltás előtt. Akkor nem pályázat útján lett valaki igazgató, hanem kiszemelték. A régi rendszer kinevezte, az MDF elküldte. A magyar politikában nem volt, ma sincs kontinuitás, ha változás van, embereknek is menniük kell. A Nemzeti Színház ugye tükröt tart, mindig is politikai csatározások középpontjában volt. Más kérdés, hogy kell-e egyáltalán nemzeti, sok országban nincs ilyen, például Ausztriában sincs. De Csiszár Imre azt mondja, hogy ő mindig nemzeti színházat csinált, a háta mögött lévő 230-240 rendezése bármelyik időszakban lehetne egy nemzeti teátrum repertoárján.

A harmadik színháza a Thália volt, oda is érdekes szituációban került. A városvezetés már tudta, hogy befogadó színházat akar belőle csinálni, tehát előbb-utóbb fel fogják oszlatni a társulatot, de erről a leendő igazgatónak elfelejtettek szólni. Végül Csiszár Imre maradt szabadúszó. Így foglalkozhat kedvenc íróival, mint amilyen Gogol, Csehov, Shakespeare, Molière és Brecht.

Egyébként eredetileg színész szeretett volna lenni, de aztán jött a rendezés, a főiskolán Major Tamás osztályába járt. Majort igazi színházi embernek tartja, aki nagy komédiás is volt. Egy gondolkodásmódot tanított nem igazán rendezést. Azt, hogy a színház egy játék, amelyben az embernek azért tudnia kell, hogy mi a célja.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Ötös
2019.09.04. 10:00
Műsorvezető: Falusi Mariann és Lang Györgyi