„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak a szülő dönthet gyermeke beoltásáról?

19/05/2021 09:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Főszabály szerint kiskorúak esetében a szülők gyakorolják az oltásról szóló döntés jogát is. Asbóth Tamás, a TASZ magánszféra projektjének vezetője azt is elmondta, mik a lehetőségek akkor, amikor a szülők és 16. életévüket betöltött gyermekük vélemménye nem egyezik az oltásról.

2021. május 19. Reggeli gyors - részlet 21.05.19. Asbóth Márton
05:46
00:00

Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők nem tudnak megállapodni gyerekük beoltásáról, akkor a gyámhatóság dönt – mondta Kölcsényi Soma ügyvéd, családjogi szakértő az Indexnek. A jövőben is előjöhet a szülői hozzájáruló nyilatkozat kérdése, hiszen egyre több országban már a 16 évnél fiatalabb, a 12–15 év közötti gyermekek koronavírus elleni védőoltása is szóba került.

Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője a Klubrádió kérdésére elmondta, hogy a 16 és 18 év közötti korúakra az egészségügyi törvények speciális, az oltásról szóló rendelkezései vonatkoznak. Főszabály szerint a kiskorúak esetében a szülők gyakorolják a döntés jogát, így az összes egésszégügyi döntést is ők hozzák meg, mint a vakcinálás ügyében is. Alapesetben a szülő dönt arról, hogy a gyerekét beoltsák vagy sem.

 
Védőoltás
Pixabay
 

Ezt azonban két rendelkezés "árnyalja". Az egyik szerint egy 16-17 éves embernek kialakult véleménye lehet, a másik értelmében pedig egy 16. életévét betöltött fiatal megnevezheti, hogy ki hozza meg döntéseket nevében. Így – amennyiben a szülők véleménye különbözik – a fiatalnak joga van olyan felnőttet kijelölni a döntés meghozatalára, akivel véleménye megegyezik, aki adott esetben nem biztos, hogy a szülő lesz. Az eljárás mindenképp formakötött.

Asbóth hangsúlyozta, hogy továbbra is az lenne a cél, hogy az ilyen döntésekben lehetőleg konszenzusos döntés szülessen. E rendelkezések arra az esetre szolgálnak, ha a feloldhatatlan ellentét áll fel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Asbóth Tamással
2021.05.19., szerda 8:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert