„Klubrádió
Café Péntek

Brutalitás, megújulás és a női test

29/09/2023 15:13

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Ismét benézünk a Renoir-tárlatra, valamint Maurer Dóra, Fehér László és Féner Tamás kiállításaira, a Velencei biennálé magyar pavilonjába és Oroszországba is, egy film segítségével.

Hogy Renoir, a francia impresszionizmus és posztimpresszionizmus  meghatározó művészeinek egyike volt, az senkinek nem újdonság. Az azonban talán igen, hogy mit jelentett számára – főleg idősebb korában – a női test. Erről kapunk most bizonyítékokat a Szépművészeti Múzeumban. A Renoir-kiállítás egyik kurátorával, Kovács Anna Zsófiával beszélgetünk.

Renoir-kiállítás
 
Renoir-kiállítás
 

Egészen más szempontok, más érzelmek és más hatások vezérlik a nemzetközi hírű magyar kortársművészünk, Maurer Dóra alkotásait, amelyek a balatonfüredi Vaszary Villában láthatóak. Ezekről, valamint a Q Contemporary budapesti magánmúzeumban látható új Fehér László-kiállításról Zsikla Mónikával beszélgetünk, mert mindkettőnek ő a kurátora.

Arról, hogy Féner Tamás fotóművész 85 évesen is képes megújulni, a Mai Manóban győződhetünk meg. Vele is találkoztunk a most nyílt fotókiállításán.

A Velencei Biennálé magyar pavilonjáról megjelent gyönyörű albumot Boros Géza művészettörténésszel mutatjuk be.

Végül Sz. Bíró Zoltánt kérdezzük egy olyan orosz filmről, ami mindent elárul az orosz brutalitásról.

Sz. Bíró Zoltán
 
Sz. Bíró Zoltán
 
Café Péntek
2023. szeptember 29. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia