„Klubrádió

Brüsszeli beszámoló

28/06/2022 10:47

| Szerző: Arató András/Klubrádió

A Klubrádió igazgatósági elnöke, Arató András meghívást kapott egy brüsszeli információ-médiaszabadság témájú kerekasztal-beszélgetésre, íme az élménybeszámolója.

Van egy Emerging Europe nevű brit alapítású alapítvány (attól még lehet jelentős, hogy korábban nem hallottam róla), az egykori szovjet szférába tartozó országokban zajló társadalmi folyamatokkal foglalkozik. Az érintett államok zömmel uniós tagországok, vagy olyanok, amelyek egyszer még talán bejuthatnak a szövetségbe. Nos, ez a szervezet hívott meg engem egy információ-médiaszabadság témájú konferenciába. Magasztalandó főméltóságú uramék ebbéli kiválóságát nemzetközileg is, igent mondottam a szíves invitálásra.

Kilencre rendel nekem taxit a szálloda, kilenc óra tízkor rákérdez a diszpécserre a hotel recepciósa, hát bizony még nem küldtek kocsit. A közeli droszton ketten vannak előttem, negyedóra múltán már úton is vagyok a helyszínre. Csak délután lépek fel, de a mai többi panel meghallgatása mellett döntöttem. Végül nem kések le semmiről, takra érkezem. Zöld energia és klíma, munkaerőpiac, a nők jövője, befektetések a régió országaiban, politikai innováció, a munkahelyi kapcsolatok újragondolása, na és a végén a “mit kezdjünk a hamis hírekkel.”

Természetesen az Ukrajna elleni orosz agresszió minden fejezetben szóba kerül, egyrészt a világ folyására gyakorolt hatása, másrészt a minden fenntartás nélküli szolidaritás miatt.

 The Future of Emerging Europe Awards and Summit 2022
 
The Future of Emerging Europe Awards and Summit 2022
 

Engem is beleszámítva két magyar résztvevője van a konferenciának, a másik különösen illusztris, konkrétan Fürjes Balázs - na nem az államtitkár, hanem az EIT Health Innostars Kft. ügyvezetője, de 2012 és 2014 között a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója volt, és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. felügyelő bizottságának is volt tagja. Ő a „politikai innováció jövője” című szeánsz egyik szereplője. Sajnos nem tudom felidézni, mit is mondott, még szerencse, hogy közvetlen közelről figyelhetem a pártja politikai újításait.

Hanem ő is meghallgathatta az én mondókámat, biztosan tetszett neki.

The Future of Information - Calling for Fact-based and Independent Information
 
The Future of Information - Calling for Fact-based and Independent Information
 

A beszélgetés címe „The Future Of Information - Calling For Fact-Based And Independent Information”. Propaganda, hamis hírek, dezinformáció – nem új keletű, ám az orosz agresszió és a pandémia kapcsán felerősödő jelenségek a világban. Meddig terjedhet a korlátozása anélkül, hogy a szólás szabadságát sértené?

A résztvevők:
András ARATÓ, Director and CEO, Klubrádió
Yegor GORDEEV, Ukrajna, Presenter & Producer, 1 + 1 Media
Zuzana PAPAZOSKI, Lengyelország, Resident Senior Director for Eastern Europe, National Democratic Institute
Teresa RIBEIRO, Portugália, Representative on Freedom of the Media, Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE)
Anamaria DUTCEAC SEGESTEN, Associate Professor of Strategic Communication and European Studies, Lund University
Craig TURP-BALAZS, UK, Editor-in-Chief, Emerging Europe — MODERATOR

A Klubrádiót szerencsére nem kell bemutatni, ma már a média szabadságával foglalkozók számára teljes az ismertségünk, történetünk konkrétan és szimbolikusan kifejezi az „illiberális demokrácia” viszonyát a sajtóhoz.

Mi az első lépés egy diktatúra-szerűség megvalósításához? – teszem fel a költői kérdést. Uralnod kell az információforrásokat, a médiát. Először jönnek a gazdasági eszközök, meg kell fosztani a független sajtót a megélhetési forrásaitól. Ezt a Fidesz nagyon gyorsan megvalósította, például a Klubrádió egyik évről a másikra elvesztette a kereskedelmi bevételeinek a 90 százalékát. A meggyengült médiumok egy része magától tönkre megy, a többit könnyedén megvásárolhatják a családtagjaid és a barátaid, bízhatnak benne, hogy azonnal jelentős bevételekhez jutnak az állam intézményeitől, megvalósítva egyébként az uniós jog szerinti tiltott állami támogatás korrupt bűnét. Mindeközben töltsd meg az embereiddel a hatóságokat, például a Médiatanácsot, amelyek ezután csak az általad kiválasztottaknak adnak például rádiófrekvenciát. Így fosztották meg a Klubrádiót is a földi sugárzás jogától. A tízes évek elején még jó eséllyel lehetett perelni a törvénytelen hatósági döntéseket, azonban azóta a bíróságokat is irányítása alá vonta a kormányzó párt, a jog érvényesítésére hazai út nem áll rendelkezésre.

A túlélésre vonatkozó kérdésre beszámolok egyrészt a magyar civilizmus történetében példátlan és hosszan tartó támogatási aktivitásról, valamint az internetre menekülés előkészítéséről és megvalósításáról.

A beszélgetés során két példát mondok a propaganda gépezet által eluralt információdömping kártékonyságáról. Megemlítem egy spanyol újságíró rácsodálkozázó kérdését a választási kampány plakátjaira: miért nem kampányol Orbán, miért szinte csak Gyurcsány – Márki-Zay portrékat lát országszerte? Az „Ezek veszélyesek – szavazz a Fideszre” föliratú mesterművek tévesztették meg a magyarul nem tudó békés szemlélődőt. A másik példa a háborúval kapcsolatos. Az országot döntő arányban uraló propaganda-média fogyasztói közül sokan bedőlnek annak a szégyenteljes sugallatnak, hogy hát nem szép az orosz katonai művelet, de… De Amerika, Brüsszel, Soros; és Magyarországnak az a legfontosabb, hogy kimaradjon, az ellenzék pedig háborúba küldené a fiainkat. A Klubrádió hallgatói számára viszont egyértelmű, orosz katonai agresszió zajlik egy független ország ellen, és nincs semmiféle de.

The Future of Emerging Europe 2022
 
The Future of Emerging Europe 2022
 

A hosszú és kimerítő program után rendelnek nekem egy taxit, ami ezúttal időben meg is érkezik. Megjegyzem, a viteldíj 400 forintos Euróval számolva is kisebb mint egy hasonló budapesti fuvar.