„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter: Ez egy választási költségvetés

14/05/2021 10:16

| Szerző: Klubrádió

A járvány miatt az EU engedte a nagyobb költségvetési hiányt, de most már vissza kellene térni a normális ügymenethez. A magyar kormány azonban választásokra készül, ezért továbbra is szórja a pénzt, mondja az MNB volt elnöke.

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke volt a Reggeli gyors vendége. Az Európai Bizottság szerint a magyar infláció az európai átlag duplája lesz.

2021. május 14. Reggeli gyors - részlet 21.05.14. Bod Péter Ákos
09:24
00:00

Bod szerint már 2020-at is úgy zárták. Európában nem nagyon volt infláció, mert bár néhány termék nagyon megdrágult, de a kereslet visszaesett, és a magyar inflációs ráta is 3-4 százalék között volt, ezzel a lengyelekkel az élen voltunk.

Az idén tovább gyorsult az árnövekedés, ami azzal függ össze szerinte, hogy a forint nagyon sokat gyengült. "Olyan kis valuta, amit megráznak a viharok, és a gyengülés az import árakon keresztül további inflációs hatást fejt ki. Kellemetlen a helyzet: nem azért emelkedik az árszint, mert dübörögne a gazdaság".

A lakosság nagyon is érzi az inflációt, mondta a szakember. "Volt olyan boldog év, hogy nem voltak inflációs várakozások, de most az élelmiszer, és azok a cikkek is drágultak, amik korábban inkább csökkentek, mint az elektronikai cikkek". Ennek az az oka, hogy a gyártók kénytelenek árat emelni. Az ipari árindex 8 százalék volt márciusban tavalyhoz képest, "tehát erőteljes árnövekedés következett be".

"A munkaerőköltségek is nőttek, és megdrágult az import. Az építőipart nem is említem".

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
 Bod Péter Ákos MTI Fotó: Soós Lajos
 

A GDP 5%-ot zsugorodott, ami Bod Péter Ákos szerint az európai átlagnak felel meg, de az idén 4-5 százalék növekedés a terv, "amivel vissza lehet kapaszkodni a gödör szélére, tehát dübörgésről nem lehet beszélni. Oda jutunk el, ahol megszűnt a válság előtti növekedés. Olyan erők hatnak ránk, mint a környezetünkre a némettől a lengyel gazdaságig".

A pénzügyi szakember szerint a kormány azzal indul a választásnak, hogy nyomja a pénzt. A költségvetési deficit tavaly 8 százalék volt, és a kormány az idén is ekkora hiányt tervez, ami szerinte azért különös, mert most elvileg növekszik a gazdaság, tehát nem kell küzdeni a visszaesés ellen.

"Ez egy választási költségvetés".

A magyar kormány 2022-re is nagy deficitet tervez, ami Bod Péter Ákos szerint a választással van összefüggésben. A cél, hogy még az "év elején menjenek ki a költségvetési pénzek, és ne nőjenek az adók. Így a következő kormánynak, hogy stabilizálja a gazdaságot, vagy adót kell emelnie, vagy vissza kell fognia a költekezést".

"Van egy ráfűtés a gazdaságra. A Pénzügyminisztérium és az MNB is egyetért, nyomják a gázt, amíg lehet".

Bod szerint az inflációs index aggasztó, és májusban sem javulhat a helyzet. "Az inflációs várakozások mennek fölfele". A kormány nagyon kiköltekezik, azzal mutatja, hogy nem érdekli az infláció, mondta a volt MNB-elnök.

Az MNB-nek ugyanakkor kötelessége, hogy mindent megtegyen az áremelkedés ellen, ha túlmegy egy határon. "Óvatos hangok meg is szólaltak, hogy túl nagy a deficit. Erre az a válasz, hogy az EU engedi".

Csakhogy ez valójában arra vonatkozik, ha zsugorodik a gazdaság, de utána vissza kellene térni a "normális menetre". A bizottság figyelmeztette is a kormányokat: "tessék elkezdeni a normalizálódást, mert a járvány okozta válság kezd felszívódni".

Bod szerint a magyar gazdaág közepes mértékben kapott ütéseket, így elvárható lenne, hogy visszatérjünk az egyensúlyi állapotba, de a választás miatt ezt ki akarja a magyar kormány tolni, így olyan tartományba kerül a magyar gazdaság, ahol a hitelminősítők is elkezdenek nézelődni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bod Péter Ákossal
2021. május 14., péntek 07.40
riporter: Pálinkás Szüts Róbert