„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

Böcskei: Magyar Péter kérdése és megfogalmazása irányított

17/06/2024 11:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Magyar Péter szavazást írt ki arról, hogy felvegye-e EP-mandátumát. A Tisza Párt alelnöke vasárnap jelentette be a Facebook-oldalán, hogy egy fontos kérdésben szeretné kikérni a követői véleményét, de egyéb részletet akkor még nem árult el ezzel kapcsolatban. Hozzátette, bármi is lesz a szavazás végeredménye, azt ő elfogadja. Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója a Klubrádió Reggeli Személy című műsorában elmondta: Magyar Péter annak a látszatát kelti, hogy ő nem olyan politikus, aki a közösségétől függetlenül dönt, hanem olyan, aki nagyon is komolyan veszi a képviseletnek és a felhatalmazásnak a fontosságát.

2024. június 17. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. június 17., hétfő 09:00): Böcskei Balázs
49:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Magyar Péter vasárnap este jelentette be a Facebook-oldalán, hogy egy fontos kérdésben kéri ki követői véleményét, a szavazást a Tisza Párt honlapjára tette ki, hétfő reggel 8-tól este 8-ig lehet szavazni. Korábban ugyan azt nyilatkozta, nem veszi fel a mandátumot, most mégis azt írta: „Bárhogy is döntötök, én elfogadom.” A június 9-ei európai parlamenti választáson csaknem 30 százalékot elért Tisza Párt hét képviselőt küldhet az EP-be, a lista alapján a szervezet alelnökét, Magyar Pétert is.

Böcskei erről a reggeli műsorban elmondta: ez valójában egy irányított kérdés, amivel Magyar Péter megpróbálja egyszerre elismertetni magát, miközben nem vállal nagy kockázatot.

Böcskei Balázs az IDEA Intézet kutatási igazgatója, reggeli személy
 
Böcskei Balázs az IDEA Intézet kutatási igazgatója, reggeli személy
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

"Valójában ő nem megszavaztatja a követőit, hanem egy erősen irányított kérdés jegyében tereli őket bizonyos válaszadási irányok felé - mondta. - Hiszen amikor azt írja, hogy befolyásos politikusok és tanácsadói őt erről győzködik, akkor meglepődnék, ha itt tucatszámra lennének az európai befolyásos politikusok, és mit jelent befolyásos politikusnak lenni, és kiket jelent a tucatjával, akik az elmúlt napokban telefont emeltek volna egy zöldmezős beruházással induló kérdőjeleket, mintsem egyenes vonalakat felvető politikus felé."

"De még ha így is lenne - tette hozzá -, legyen így, akkor ez a kérdés és megfogalmazás irányított. Tehát hogyha szoktunk kritikát megfogalmazni a nemzeti konzultáció kapcsán, ahol az ember, ugye a politikus szintén felhatalmazást kér politikai cselekvésre, akkor ez ugyanannak a ritmusa, ugyanannak a dramaturgiája." Mint mondta, felhatalmazást kér, hogy egy általa kívánatos irányban támogassák. Tehát egyszerre elismerteti magát, ugyanakkor kockázatminimalizáló stratégiát folytat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Böcskei Balázzsal
2024. június 13., csütörtök 09:10
Riporter: Szénási Sándor