„Klubrádió
Reggeli gyors

Bevette, hogy az igazgatóval beszél, és már utalta is a pénzt

5/09/2019 11:13

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

Tisztára olyan volt, mintha a főnök beszélt volna a telefonban, pedig csak egy robot volt – először csaltak ki pénzt egy cégtől hangutánzó szoftverrel. Magyarország is érintett az úttörőnek számító bűncselekményben.

A Klubrádióban két napja ismertetett szoftveres csalókról szóló, először Amerikában, a The Wall Street Journalben  közzétett hír most a német és brit portálokhoz jutott el, így már a Computing, a PC Welt és a Golem is beszámolt arról, hogy miként szedtek ki egy brit energiacégtől 220 ezer eurót úgy, hogy egy úgynevezett deepfake alkalmazással rekonstruálták a cég német leányvállalatát vezető igazgató hangját.

A német fiók első emberének beszédét egy piacon is kapható hangképző szoftverrel utánozták, és mivel a robothang valóban megszólalásig hasonlított az eredetire, így a brit anyacég igazgatója elhitte, hogy gondok vannak, és fizetett, mint a katonatiszt. A nemzetközi hálózatba összeállt szélhámosok a pénzt Magyarországra utaltatták és innen közvetítők útján jutott aztán tovább Mexikóba és egyéb helyekre. Még a második megkeresés kor sem fogott gyanút, csak a harmadik hívás után, amikor ugyanezzel a kérés már nem német, hanem osztrák telefonszámról érkezett.

 

Az eddig megjelent cikkek egyike sem nevezi meg az érintett cégeket, és nem azonosítja be a szereplőket sem, de arról írnak, hogy a mostani eset, amikor a mesterséges intelligenciát ilyen bűncselekmény elkövetésére használták fel, úttörőnek számít. Rudiger Kirsch, az Euler Hermes szakértője szerint is ez az első eset, hogy ezt a fajta robottechnológiát bűncselekményben alkalmazzák.

A deepfake hangutánzó használata azonban nem újdonság, politikusok és celebek mímelésére eddig is bevetették. Legutóbb az amerikai képviselőház elnökét, Nancy Pelosit utánozták azt elhitetve, hogy a politikus ittas állapotban tartott sajtótájékoztatót.

Reggeli gyors/Először csaltak ki pénzt deepfake hanggal
2019. szeptember 05., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit