„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Berobbant a faktoring piac

8/10/2019 16:41

| Szerző: Klubrádió

Európában jóval elterjedtebb ez a finanszírozási forma, de Magyarországon rekordokat dönt a fejlődési ütem, sőt az egész régióban is. Elindult tehát a felzárkózás.

2019. október 07. Vállalkozók Klubja (2019. október 07., hétfő 14:30)
19:34
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

A Magyar Faktoring Szövetség 18 tagvállalata az év első felében rekordszintű, 27 százalékos bővülést produkált a tavalyi, hasonló időszakhoz viszonyítva. A finanszírozási teljesítmény 286 milliárd forint. Miután a közvéleményben nincs igazán benne, hogy mi a faktoring, érdemesnek láttuk foglalkozni egy kicsit a témával, Csáki Ferenccel a szövetség elnökével.

Alaphelyzetben arról van szó, hogy egy vállalat terméket, vagy szolgáltatást szállít, de a vevője halasztott fizetést kér, 30, 60, vagy 90 napra ígéri a számla kiegyenlítését. Az eladó nem akar elesni az üzlettől, hitelt sem akar fölvenni az átmeneti időre, hogy tovább termelhessen, és ekkor lép be a faktoring cég. Ez másképp áll a hitelezéshez, mint egy bank. Nem kér az eladótól ingatlan, vagy egyéb biztosítékot, hanem a vevőt vizsgálja meg alaposan. Igyekszik felmérni, hogy az tud-e fizetni. Miután több vevővel is kapcsolatban van a faktoring cég, a kockázat szétporlasztódik.

A faktoring cég köthet olyan szerződést, amikor a vevő fizetésképtelensége esetén az eladónak kell visszafizetnie a felvett összeget, de köthet olyat is, amikor ő vállalja a kockázatot. Ilyen nyilván csak erős, megbízható hátterű vevők esetében jön szóba.

A magyar gazdaságra sajnos jellemző a közbetartozás, különösen igaz ez az építőiparra. Éppen azért érdemes faktoring céghez fordulni, mert az -már csak a saját biztonsága miatt is- alaposan megvizsgálja a vevőt, korrekt szakmai elemzést ad, így az eladó is biztosabb lehet a dolgában, hogy mely céggel érdemes üzletelni, és melyikkel nem.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Vállalkozók klubja
2019.10.08. 14:30.
Műsorvezető: Kárpáti Iván