„Támogassa
Megbeszéljük...

Bárándy Péter: Szurkolnék Jámbornak, tegyen feljelentést Kocsis rágalmazása ellen

21/07/2023 18:45

| Szerző: Klubrádió

Noha a Fidesz törvénymódosításából kifolyólag elvileg Kocsis Máté megúszhatná, hogy pedofil bűncselekményben bűnrészesnek nevezte Jámbor Andrást, azonban kivételt képez rágalmazás esetében, ha az "a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására irányul". Ezen szövegösszefüggés elbírálására ugyanakkor még nincsen joggyakorlat, Bárándy Péter, volt igazságügy-miniszter arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy Jámbornak érdemes volna végigjárnia a jogi procedúrát, mert így precedensértékű ítélet születhetne a kérdéses kifejezések tartalmát illetően.

2023. július 21. Megbeszéljük-részlet (2023.07.21.) Bárándy Péter
14:58
00:00

A rágalmazás tipikus esete, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt állítja, Jámbor András, a Párbeszéd képviselője bűnrészes pedofil bűncselekményben – mondta Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter. Ugyanakkor az ügyvéd szerint a Fidesz májusi törvénymódosítása mintha csak éppen azt készítette volna elő, hogy a kormánypárt tagjai büntetlenül rágalmazhassák ellenfeleiket.

A törvénymódosítás szerint nem büntethető rágalmazásért és becsületsértésért az, aki mindezt "a közügyek szabad megvitatása közben", egy sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el. A kivétel az, ha a rágalmazás vagy a becsületsértés "a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására irányul" – emlékeztetett Bárándy.

Kocsis Máté egy olyan ügyben vádolja Jámbort bűnrészességgel, amelynek az elkövetése sincsen bizonyítva, ahogy az sem, hogy Jámbor András és a gyanúsított között lenne kapcsolat – emlékeztetett a műsorvezető. Bárándy szerint Kocsis magatartása nagy valószínűséggel kimeríti rágalmazás fogalmát, viszont a Fidesz által áterőltetett és elfogadott törvénymódosítás vitathatóvá teszi ennek büntetendőséget.

Jámbor Andrásnak ugyanakkor érdemes volna följelentést tennie Kocsis Máté rágalmazás ellen, mivel a BTK-módosítás több olyan kifejezést és szövegösszefüggést tartalmaz, aminek az elbírálására még nincsen joggyakorlat. A jogfejlődést szolgálná, ha Jámbor végigjárná ezt a procedúrát, mivel bírói gyakorlat után kiált az értelmezése "ennek a jogi szörnyetegnek – amit csatlakoztattak a két bűncselekmény végére".

"Én nagyon szurkolnék, hogy tegyen ilyen előterjesztést Jámbor, mert picikét előbbre haladnánk az értelmezésben" – fogalmazott Bárándy Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2023. július 21., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György