„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Túl gyorsan jött a belorusz gépeltérítés híre, Orbánék nem tudtak mit kitalálni

25/05/2021 20:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint a kormány kommunikációjának összképébe inkább beleillik valamiféle vétókísérlet a belorusz állami gépeltérítés ügyében, mint az Európai Unió álláspontjának támogatása. Viszont olyan gyorsan jött a hír és jutott el az EU-s kormányfők tanácskozására, hogy Orbán Viktoréknak nem volt idejük valamilyen körmönfont magyarázatot kidolgozni erre.

2021. május 25. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (21.05.25.)
07:57
00:00

Vasárnap egy Athénból Vilniusba tartó repülőt fehérorosz vadászgéppel Minszkbe parancsoltak, ahol az utasok közül letartóztatták Raman Prataszevics ismert belorusz ellenzéki újságírót, aktivistát és orosz állampolgárságú barátnőjét, Sofia Sapegát. Ezután az EU tagállamai döntöttek arról, hogy megszüntetik a légiközlekedést Belarusz és Európa között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban a többi között úgy reagált: „Én örülök annak, hogy az Európai Unió végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben.” Műsorvezetőnk szerint a netes világban az ilyen kommentelőt nevezik trollnak, ugyanis ez a nyilatkozat ahhoz képest jött a miniszertől, hogy Magyarország rendre megvétózta az EU közös állásfoglalásait például Kína vagy a palesztin-izraeli konfliktus ügyében.

Balázs Péter volt európai uniós biztos, korábbi külügyminiszter hangsúlyozta: az EU azért is cselekedett egységesen és gyorsan, mert Szijjártó nem vétózta meg. Az előbbiekre reagálva hozzátette: lehetne sorolni a hasonló ügyeket, a Pfizer oltóanyag közös vásárlására is nemet mondott a kormány, ahogy a menekültügy megreformálására is, és további vétók lehetősége lóg a levegőben fenyegetésként.

Úgy folytatta: valószínűleg Lukasenkáék régóta vadásztak a fiatal újságíróra, aki Varsóból működtetett nagy hatású ellenzéki hírportált. Amikor átrepült egy Athén-Vilnius járattal Belarusz légterén, akkor következett a„politikai gengszterizmus”, átlátszó indokkal földre kényszerítették a gépet és elfogták az újságírót a barátnőjével együtt. Ez az esemény éppen akkor történt, amikor együtt ültek az EU-s kormányfők, odaért a friss hír.

Tehát azonnal kellett reagálni, nem volt ideje Orbán Viktornak (vagy Szijjártónak), hogy valamilyen körmönfont magyarázatot kidolgozzon, aminek alapján a magyar kormány külön álláspontra helyezkedik. Balázs Péter szerint a kormány kommunikációjának összképébe inkább beleillik valamiféle vétókísérlet vagy külön álláspont megfogalmazása. Emlékeztetett arra, hogy kis híján egy évvel ezelőtt volt Orbán Viktor és Szijjártó Péter Minszkben, Aljakszandr Lukasenka (oroszosan Alekszandr Lukasenko) elnökkel ölelkeztek, együtt szidták a Nyugatot, négy megállapodást kötöttek, köztük egy repülőjáratról szólót. Egyetlen uniós kormányfőként ment el (a járvány közepén) „dicsérni Lukasenkát”.

Orbán Viktor Minszkben
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben 2020. június 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Jelezte: a sajtó is úgy látja, hogy ehhez az akcióhoz kellett Oroszország támogatása a háttérből. A nemzetközi sajtó arra is felhívja a figyelmet, hogy Lukasenka „első számú közellenségnek” tekintette Prataszevicset, hírportálja hatása miatt, és mindenáron kézre akarta keríteni, ami sajnos most sikerült is neki. Szerinte lehet, hogy kicsit kifáradnak a tüntetések, de az elégedetlenség marad, és Lukasenka „minden nappal közelebb kerül uralmának végéhez”. Mert Putyin se lesz ott örökké Moszkvában, és Belarusz érdekes helyen van, mert ott van mögötte Oroszország, amely egyelőre támogatja, de a lakosság látja a balti államokban az EU- és a NATO-tagság előnyeit is – mondta Balázs Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. május 25., kedd 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván