„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs Péter: Orbánnak meg kellett volna várnia a tényeket, és csak utána győzelmet hirdetni – Ez most nem jött össze

2/12/2021 11:22

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Európai Parlamentben jelenleg 12 fideszes képviselő keresi az új otthonát, azt a pártcsaládot, amelyik befogadná. Ezt a közepes méretű szavazati csomagot próbálja Orbán Viktor eladni a külföldi partnereinek, de a jelek szerint túl korán kezdett el a formálódó új szélsőjobboldali csoportról beszélni, még azelőtt, hogy kiderült volna, hogy az általa szövetségesnek gondolt olaszok és lengyeleknek ez érdekében áll-e. Balázs Péter volt uniós biztos elemezte Orbán és a Fidesz európai helyzetét. 

2021. december 02. Reggeli gyors (2021. december 02., csütörtök 06:00)
140:28
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 34:41-től hallgathatja meg.

Szerdán reggel az volt a hír, hogy a hétvégén Orbán és külföldi szövetségesei az EU-ban szövetséget kötnek, de aztán "érdekes fejlődésen ment keresztül ez a hír" - mondta Balázs Péter volt uniós biztos exkülügyminiszter a Reggeli gyorsban, miután előbb a lengyelek, majd az olasz Salvini is visszakozott a kezdeményezésből. 

Balázs szerint annyi a biztos, hogy "Orbán eldöntötte, hogy a Fidesz tizenkét képviselője a legszélsőségesebb csoporthoz, az Identitás és Demokrácia nevű frakcióhoz fog csatlakozni". Ebben a frakcióban olyan hírhedt szélsőjobboldali pártok vannak, mint a német Afd, a francia Rassemblement national és az olasz Liga Salvinivel, mondta. Ide szeretné Orbán átcsábítani Jarosław Kaczyński Törvény és Igazság pártját, az ennél valamivel enyhébb, de még mindig szélsőjobboldali csoportból, az Európai Konzervatívok és Reformerektől, továbbá még hozna magával pár spanyol képviselőt is, "de ez így nem áll meg a lábán" - jelentette ki a volt uniós biztos.

Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
 
Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
 
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 

 

Kaczyński ugyanis érthető módon habozik, ugyanis a jelenlegi frakcióban az ő pártja a legnagyobb: miért hagyná ott ezt a pozíciót, hogy beálljon a sorba mások mögé? Az Identitás frakcióban Salvini 28 képviselővel a legnagyobb, a lengyelek 27 képviselőjével szemben, ezért húzódozik a lengyel kormányfő. Salvini pedig időközben belpolitikai okokból elkezdett az EU felé orientálódni. "Azt el lehet képzelni, hogy a jelenleg hazátlan fideszes képviselők és vezérük erről álmodozott, de látni lehet, hogy ez nem mindenkinek az érdeke" - mondta.

Orbán ettől persze még beléphet az Identitás és Demokrácia csoportba, és Balázs ezt is tartja a legvalószínűbbnek, hogy a jelenleg sehova nem tartozó fideszes EP-képviselők ne a folyosón grasszáljanak, hiszen ez olyan kellemetlen következményekkel jár, mint például az, hogy egy vitában csak utolsónak szólalhatnak fel. "Ennél eggyel jobb, ha valahova tartoznak". Balázsnak nincs kétsége afelől Orbán nemzetközi kapcsolatait látva, hogy "a legszélsőségesebb jobboldalhoz tartozik, retorikájában nehéz megkülönböztetni a Fidesz üzeneteit és a német Afd üzeneteit. Csak Angela Merkel nem akarta meghallani, hogy ezek ugyanazt a nótát fújják".

Tehát Orbán abban a csoportban "landolhat", de ahol a legerősebb erő, Salvini, éppen azon töpreng, hogy tényleg ehhez a csoporthoz kell-e tartoznia. Ezek a frakciók 2019-ben alakultak meg, a jobb szélen azelőtt három frakció volt, de azóta a brexit-hívő angolok eltűntek, "így már nem tudtak három zászlót felállítani", és az EP ciklusok felénél a parlamentben újra osztják a tisztségeket. Orbán arra spekulált, hogy addig jó lenne, ha valamilyen formáció összejönne. Balázs szerint ugyanakkor ennek túl nagy hozadéka nincs: a csoport előre sorolhat a torna sorban, eggyel előbb kapnak szót, és valamivel több pozíciót is kaphatnak, de szerinte politikai súlya csak annak van, hogy kik alkotják a többséget. Tehát amikor az Európai Parlament fontos ügyekben szavaz, mint amilyen a jogállamisági ügye is, akkor az számít, kik szavaznak, és "azt látjuk, hogy egy nagyon erős, nagy koalíció működik, ahol a fő erő a Néppárt, majd a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok jönnek. És ha ők összeállnak, akkor nincs erő, ami hozzájuk mérhető lenne".

Balázs Péter szerint Orbán "klasszikus romboló személyiség, aki amihez hozzáfog, ott felborogatja a dolgokat". Ennek tökre, amit az Európai Parlamentben próbál, "felborogatja az eddig csoportokat, és valami olyat létrehozni, amit ő képzelt el". Szerinte azonban túl korán kezdtek beszélni róla. "Előbb , meg kellett volna várni a tényeket és utána meghirdetni a győzelmet. Ez most nem jön össze".

Orbán tehát "12 képviselővel árulja ezt a kis közepes méretű szavazati csomagot". Egy képviselőt pedig otthagyott a Néppártban, ami "naivan elhitte, hogy a KDNP egy külön párt, ezért az egy szál KDNP-s képviselő ott maradhatott, és a 12 fideszes képviselő távozott". Balázs szerint Orbán megleli a hazáját: "összenő, ami összetartozik, ő az Afd-vel Marine Le Pennel, az osztrák FPÖ-vel árul egy gyékényen, és ennek egy intézményes kerete is létrejöhet".